BETER NA DIAGNOSE

Naam: Marja Morskieft (43)

Beroep: geluidstechnicus

Ziekte: MS (multiple sclerose)

,,Na iedere bevalling kreeg ik ernstige klachten. Van duizelingen en oogzenuwontstekingen tot loopstoornissen. Een oorzaak werd niet gevonden. Er werd wel voorzichtig over MS gesproken, maar ik hield die ziekte buiten de deur. Pas toen ik echt heel slecht ging lopen, zei de internist dat ik niet langer mijn kop in het zand mocht steken. Toen de diagnose MS eenmaal gesteld was, ging het beter met me. Eindelijk hoefde ik niet meer in de verdediging. Ook niet meer bij familie en vrienden. Goh, wat hadden die vaak gezegd dat ik maar eens lekker met vakantie moest gaan. Nu plan ik alles van uur tot uur en leid ik een heerlijk leven. Wel ben ik heel voorzichtig. Ik stop altijd voor rood met mijn scootmobiel. Laatst fietste er een man langs die riep: `Hé debilo, er komt niets aan hoor!' Dan is mijn hele dag stuk. Als je van een hulpmiddel gebruikmaakt, zit er blijkbaar ook iets mis in het hoofd. Hoe durft zo'n man!''

    • Margot Poll