België

Schildersgronden

In zijn eigen museum wordt niet eerder tentoongesteld werk van Roger Raveel uit de jaren vijftig gekoppeld aan schilderijen van drie `jongeren'. De doeken van de een beetje uit beeld geraakte Karel Dierickx, Etienne Elias en Yvan Theys mogen er zeker zijn, hoewel Raveel duidelijk de grotere kunstenaar is en blijft. Conservator (en dichter) Roland Jooris bedacht de expositie en gaf haar de titel Schildersgronden. Hij verwijst daarmee naar de verf en het doek waaraan alle vier deze kunstenaars hun hele carrière trouw zijn gebleven. Schildersgronden t/m 16 dec, wo t/m zo 11-17u, in het Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8 in Machelen-aan-de-Leie. Inl 00-3293816000.

fotografische beloften

Mooi, doelbewust, veel, groot, indrukwekkend en vooral niet vrolijk. Het zijn een paar trefwoorden bij de tentoonstelling The Promise of Photography in de Brusselse Botanique. Welke belofte deze honderden foto's van 55 internationaal bekende fotografen gezamenlijk uitdragen of inlossen wordt niet echt duidelijk. Wel blijkt dat de Duitse bank die deze vaak prachtige kunstwerken vanaf 1970 verzamelde op alle manieren een goede investering heeft gedaan. Cindy Sherman, Robert Mapplethorpe en Andy Warhol zijn uiteraard present en ook Gerhard Richter, Manit Sriwanichpoom en Christian Boltanski. Of het nu om portretten, landschappen, in scène gezette actiefoto's of stillevens gaat, de zelfverzekerdheid van de fotografen staat in ieder geval buiten kijf. The Promise of Photography t/m 16 dec, di t/m zo 11-18u, in de Botanique, Koningsstraat 236 in Brussel. Inl 00-3222261211 en www.botanique.be.

Stadswoeker

De tentoonstelling Mutations-Mutaties in Brussel gaat over steden, steden en nog eens steden. Over de immer uitdijende en onophoudelijk van aanzicht veranderende stad als de inmiddels (bijna?) natuurlijke biotoop van de hedendaagse mens. Wie denkt dat die moderne mens `dus' in het rijke westen woont vergist zich. In 2025 zijn er vijf miljard stadsbewoners, van wie driekwart in arme landen. De vraag naar de onzekere toekomst van de Europese steden wordt gesteld door de Italiaan Stefano Boeri. Hij vermoedt dat ook hier de woekering niet tegengehouden kan worden. Een verontrustende tentoonstelling. Mutations-Mutaties t/m 6 jan, di t/m zo 10-18u, in La Raffinerie, Manchesterstaat 21 in Brussel. Inl 00-3224116923.

En verder

Boekenbeurs van Vlaanderen t/m 11 nov, Bouwcentrum, Antwerpen www.boekenbeurs.be; De spiegel van het verlangen: hedendaagse kunst uit Zuid-West-Vlaams privé-bezit t/m 9 dec, Broelmuseum, Groeningeabdij en BBL, Kortrijk 00-3256240870; Livres de fruit du XVI ua XXe siècle t/m 15 dec, Bibliothèque Universitaire Moretus Plantin, Namen 00-3281724646; Art nouveau & Art deco - Zilver uit 1880-1940 t/m 2 dec, Provinciaal Museum Sterckshof - Zilvercentrum, Antwerpen-Deurne 00-3233605250.