BEGRIP ZELF KWEKEN

Naam: Yvonne Riemeijer (33)

Beroep: maatschappelijk werker

Ziekte: ziekte van Crohn (chronische darmontsteking)

,,Begrip moet je zelf kweken. In het begin wilde ik van iedereen begrip, maar dat hoort denk ik bij het verwerkingsproces. Nu hoef ik het alleen van mijn dierbaren. De beperkingen van de ziekte van Crohn zijn vooral lastig voor mijzelf. Vermoeidheid is echt een item en natuurlijk ook de diarree. Ik zou zo graag meer willen doen, maar dat kan dan niet. Met buikgriep gaan mensen gewoon twee dagen in bed liggen, maar bij mij werkt het zo niet. Ik ken ook wel rustige perioden maar de laatste jaren ben ik heel ziek geweest. Gelukkig sta ik midden in het leven en doe dat gewoon wat gedoseerder. Het leuke vind ik dat, ook al heb je een chronische ziekte, de contacten hetzelfde zijn: ik ben ook partner, ik ben ook moeder, ik ben ook werknemer en ik heb ook vrienden. Ik lig alleen wat vaker te rusten en ik ken bij wijze van spreken alle openbare wc's in Nederland.''

    • Margot Poll