Baggerfusie HBG-Ballast kan doorgaan

De rechtbank heeft het tijdelijke verbod op de baggerfusie tussen HBG en Ballast Nedam opgeheven. Daardoor kunnen de bouw- en baggerbedrijven beginnen aan hun joint venture in de bagger.

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof ging met het opheffen van de bevriezing van de fusie in op het verzoek dat Hollandsche Beton Groep (HBG) daartoe had ingediend. HBG had om de doorgang van de fusie gevraagd nadat de ondernemingskamer in twee rapporten onderzoek had laten doen naar mogelijk wanbeleid van de HBG-top.

In totaal 25 aandeelhouders van het concern, vertegenwoordigd door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), spanden begin juli een rechtszaak aan tegen HBG. De aandeelhouders zagen vanaf het begin meer in samenwerking met baggerconcern Boskalis, en later ook met bouwbedrijf Heijmans, die samen HBG wilden overnemen en opdelen. De rechter bevroor daarop direct de baggerfusie, nog geen week oud, en gelastte nader onderzoek.

Voorzitter van de ondernemingskamer H. Willems hief gisteren dat uitvoeringsverbod op en doet eind december uitspraak over het mogelijk door HBG-bestuurders gevoerde wanbeleid. HBG-bestuursvoorzitter C. Reigersman toonde zich direct na de opheffing van de bevriezing van de fusie verheugd. ,,In de bedrijfsonderdelen die nu kunnen fuseren heerst een enorme drang om aan de slag te gaan. Ze willen presteren. Daarom was deze hele zaak zo frustrerend.''

De VEB heeft opnieuw een verzoek tot vaststelling van wanbeleid van de HBG-directie neergelegd. Dit keer echter ziet de belangenorganisatie zich gesteund door een aanzienlijk kleiner aantal aandeelhouders. Van de 25 waren er maar twee over. Volgens de VEB waren de anderen ,,moeilijk bereikbaar''. Volgens HBG had de grootste aandeelhouder, Wedge, zich zelf bij het concern gemeld om het staken van de strijd tegen HBG toe te lichten.

Bestuursvoorzitter Reigersman betitelt het nog niet opgeven van de strijd door de VEB als ,,zwak''. ,,Wij overwegen schadeclaims in te dienen bij de VEB. Dat zijn we aan onze aandeelhouders verplicht. Door al deze zaken is ons aandeel in een vervelend daglicht komen te staan, hetgeen de koers van ons aandeel bepaald geen goed heeft gedaan.''