ANDERE LEVENSSTIJL

Naam: Henk Harmans (75)

Beroep: werknemer Shell, nu pensioen

Ziekte: diabetes type II (ouderdomssuikerziekte)

,,Vroeger was ik al geen sporter, dus dat ga ik nu niet inhalen. Ik fiets en wandel en bij slecht weer stap ik op de hometrainer. Bewegen is essentieel voor mensen met suikerziekte. Ik heb mijn levensstijl wel aangepast. Gestopt met roken, gezond en regelmatig eten en dus veel bewegen. Ik neem trouw mijn medicijnen en af en toe kan ik suiker goed verdragen. Zondigen is nu eenmaal een plezierige bezigheid en het is een misverstand dat wij geen suiker zouden mogen.

De Diabetesvereniging heeft mij goed geholpen bij het vinden van een weg in het web van voorzieningen en mogelijkheden. Wel vind ik het onterecht dat ik mijn bloedsuiker moet meten voor eigen rekening. Borst wil de bloedsuikercontrole niet vergoeden. Zij moet het zelf weten – uiteindelijk krijgt zij de rekening gepresenteerd als alle oudere diabeten een beroep doen op de gezondheidszorg.''

    • Margot Poll