Alles in de hand

Naam: Johan Slof (37)

Beroep: ambtenaar ministerie van Defensie

Ziekte: diabetes mellitus (type 1)

,,Omdat ik al jong suikerziekte kreeg ben ik er volledig aan gewend. Ik weet niet beter. Het gaat ook allemaal zo automatisch dat ik er nauwelijks meer over nadenk. Kijk, ik zie het zo: ik hoef er niets voor te laten, ik moet er alleen op bepaalde momenten wel wat aan doen. Dus aan de ene kant kan ik sporten, eten, studeren, een gezinnetje stichten en noem allemaal maar op, maar aan de andere kant moet ik ook insuline spuiten voor het eten, extra eten voor het sporten en regelmatig proberen te leven. En ook dagelijks de waarde van de bloedsuiker controleren. En dat is allemaal heel goed te combineren. Het klinkt raar, maar er zit ook een voordeel aan suikerziekte. Je kunt er zelf namelijk zo verschrikkelijk veel aan doen waardoor je je beter voelt. Dus heb je de ziekte voor een groot deel zelf in de hand. En dat heeft eigenlijk wel wat.''

    • Margot Poll