Aegon blijft bij eerder voorspelde groei van de winst

Aegon heeft nauwelijks last van de teruglopende economische groei en de gevolgen van de aanslagen op New York en Washington. De verzekeraar handhaaft de eerder uitgesproken groeiverwachting van de winst met 12 tot 17 procent. Na een aandelenemissie voor de financiering van de eerder aangekochte JC Penny verwacht het concern wel dat de winst aan de onderkant van die bandbreedte terecht komt. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bekendgemaakt.

In het derde kwartaal van dit jaar werd 596 miljoen euro winst gemaakt. Dat is een winstgroei van 14 procent. Het concern heeft de eerste negen maanden van dit jaar 1,76 miljard euro winst gemaakt. Vorig jaar was dat nog 1,53 miljard euro over dezelfde periode.

De financiële dienstverleners ING en ABN Amro, die net als Aegon ook aanzienlijke winstpercentages uit de VS halen, leverden eerder wel winstwaarschuwingen af die in verband werden gebracht met de economische tegenwind en de terreuraanslagen in de VS.

Aegon heeft de afgelopen jaren meerdere grote acquisities gedaan in de Verenigde Staten. In 2000 werd Transamerica overgenomen en in maart van dit jaar betaalde Aegon 1,3 miljard dollar voor de activiteiten van het Amerikaanse JC Penney over op het gebied van rechtstreekse verkoop van levens- en ongevallenverzekeringen. Die overname maakte Aegon de grootste Amerikaanse speler in deze sector.

Vorig jaar kwam bijna zestig procent van de inkomsten van Aegon uit de VS. Op 19 september, een week na de aanslagen op New York en Washington, stelde de verzekeraar nog dat ,,onze activiteiten niet direct beïnvloed zijn door de gebeurtenissen''. Claims op het concern hebben volgens Aegon een invloed op de winst van minder dan 30 miljoen dollar, iets minder dan 75 miljoen gulden. Het aandeel Aegon stond vanmiddag vlak na de publicatie op een verlies van 2 procent op 30,80 euro.