Zwiepende benen en roterende armen

Het slotbeeld van de voorstelling Rota door het dansgezelschap van de Braziliaanse Deborah Colker bestaat uit een groot draaiend rad waarin acht in elkaar gevouwen dansers als wentelende cabines fungeren. Een speels en mooi beeld dat de gehele productie kenmerkt.

De in Rio de Janeiro gevestigde groep die voor het eerst in ons land optreedt is voor drie voorstellingen in het Amsterdamse Muziektheater neergestreken en werd dinsdagavond met een ovationeel applaus voor zijn prestaties beloond. Het is ook niet gering wat de zestien voortreffelijk getrainde dansers lieten zien: een mengeling van een zeer zuivere klassieke techniek, atletische kracht en acrobatische hoogstandjes, gebracht met een ongecompliceerde frisheid in een knetterende energie.

Rota bestaat uit twee delen. In het eerste zijn de vrouwen gekleed in wijd uitstaande halflange kleurige jurkjes en de mannen in lichtbruine hemden en broeken. Voor een decor van door elkaar dwarrelende rechte en gebogen lijnen van een knippatroon wordt er in een hoog tempo gedraaid, gesprongen en gebuiteld, zwiepen benen hoog de lucht in, maken armen nerveus roterende bewegingen en worden monden in groteske vormen getrokken. Het verplaatsen door de ruimte gebeurt niet alleen via benen en voeten maar ook zittend, rollend, schuifelend op de billen of kronkelend en spartelend op de buiken.

Het tweede deel is serener van sfeer. In helder witte, strakzittende kleding worden met intense beheersing ingewikkelde acrobatische toeren uitgevoerd. Een danseres schrijft met langzame, lange passen over de op schouderhoogte geheven armen van de groep. Een andere ligt horizontaal op de voeten van de partner. Boven de op hoofd en armen steunende lichamen vouwen en strekken benen zich in prachtige vormen en patronen en aan buizen, trappen en in het enorme wentelende rad hangen, zitten, zwaaien, staan en liggen dansers in harmonieuze poses. Terwijl tegelijkertijd op de vloer anderen in hun partners armen springen en hoog opgeheven rondgedragen worden, of de bewegingen weerspiegelen van hun in de lucht bivakkerende collega's.

Rota is een perfect en met enorm plezier gespeeld spel met traditionele, uit het klassieke ballet stammende passen, gelardeerd met alledaagse bewegingen en acrobatische stunts. Een bruisend feestje, een danspretpark waarin een mengelmoes van gesampelde muziek van Strauss, Mozart, Tangerine Dream en Aphex Twin en een stoet van andere componisten voor een passende, nooit dwingende begeleiding zorgt en de veelkleurige belichting het geheel een extra Zuid-Amerikaans tintje meegeeft.

Gezelschap: Companhia de Dança Deborah Colker. Gezien 6/11, Muziektheater in Amsterdam. Aldaar 8 en 9/11.

    • Ine Rietstap