Winst Randstad daalt opnieuw

Uitzendketen Randstad gaat wegens tegenvallende resultaten opnieuw bezuinigen. In Noord-Amerika en Duitsland worden vestigingen gesloten en banen geschrapt. Toch zullen naar verwachting de resultaten in het vierde kwartaal opnieuw verslechteren.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Randstad gisteren nabeurs publiceerde, tien dagen vroeger dan aanvankelijk was aangekondigd.

De nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening bedroeg in het afgelopen kwartaal 22,8 miljoen euro (50 miljoen gulden), 45 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar, toen de nettowinst van het uitzendconcern 41,2 miljoen euro bedroeg. De omzet daalde met 5,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, acquisitie- en valuta-effecten niet meegerekend, en bedroeg ruim 1,5 miljard euro.

Randstad wijt de krimp aan de eerdere operaties in de Verenigde Staten en aan de stagnerende markt in Nederland. Van de omzet wordt 41 procent behaald in Nederland, en 27 procent in de VS. In de VS daalde de omzet met 19 procent ten opzichte van het derde kwartaal 2000. Daarmee bleven de resultaten nog steeds achter bij de markt, die 16 procent kromp. Randstad heeft de flexwerkers die door de aanslagen in New York hun baan verloren, een periode doorbetaald. Daardoor daalde de brutomarge van 24,3 procent tot 19,7 procent.

In de meeste Europese landen verbeterden de resultaten. In het Verenigd Koninkrijk werd een autonome omzetgroei behaald van 43 procent met SRS, dat begin dit jaar werd overgenomen.

Bij detacheerder Yacht daalde de omzet met 3,7 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar, tot 63 miljoen euro. Dat is voornamelijk te wijten aan de neergang in de ICT-sector.

De divisie Capac Inhouse Services, die in company-service levert, behaalde daarentegen een omzetstijging van 71 procent, waarvan 29 autonoom, tot 88,2 miljoen euro. De omzet werd vooral geboekt in Frankrijk en Nederland. Het concept wordt uitgebreid naar andere Europese landen.