Wie is waar

Hans Zwarts, de huidige bestuursvoorzitter van uitzendketen Randstad, wordt per 1 januari 2002 voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam. Zwarts is tevens voorzitter van de Commissie voor Grote Stedenbeleid en Integratie. ,,Ik voel me betrokken bij de regio en wil inhoud geven aan mijn maatschappelijke betrokkenheid'', zo motiveert Zwarts zijn keuze. Volgens de Amsterdamse wethouder T. Hooijmaijers mag Amsterdam ,,zich gelukkig prijzen met Zwarts' brede blik op de samenleving.''

De Rotterdamse Kamer van Koophandel krijgt per 8 januari eveneens een nieuwe voorzitter. Na vijf jaar geeft de huidige voorzitter J. van Caldenborgh het stokje aan Roelf de Boer (52), president-directeur van Europese Waterweg Transporten (EWT) in Zwijndrecht. De Boer zal de twee functies combineren

J. Drechsel (46), die eerder dit jaar opstapte als bestuurder bij telecombedrijf KPN, heeft een nieuwe baan gevonden. Hij treedt per 1 januari 2002 in dienst bij reisorganisatie BCD Holdings. Het is de bedoeling dat Drechsel de huidige president-directeur en oprichter van BCD, de 62-jarige J.A. Fentener van Vlissingen, in de loop van 2003 opvolgt. Drechsel is drie jaar lid geweest van KPN's raad van bestuur en stond aan de wieg van de overname van het Duitse telecombedrijf E-plus en de strategische alliantie met het Japanse NTT Docomo. Daarvoor werkte hij vijftien jaar voor Shell. BCD Holdings, dat zijn statuaire zetel heeft op Curaçao, heeft ruim 9.000 medewerkers.

Bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft Timo Smit (52) aangekondigd in december af te treden als voorzitter. Dat is anderhalf jaar voordat Smit vervangen zou worden. Volgens Smit zelf treedt hij terug omdat hij ,,aan meer krenten uit de verenigingspap'' toe is. Smit gaat de vereniging adviseren. ,,Er was geen ruzie, geen écht probleem. Wel vroegen de complexe verenigingsstructuren van de NVM veel energie.'' Smit heeft de woningsite Funda.nl opgezet. Makelaars hebben daarop kritiek geuit, omdat de site hun werk uit handen zou nemen. De NVM heeft Oscar Smit (55) geen familie voorgesteld als nieuwe voorzitter. Smit is nu nog directeur van de Kamerbeekgroep in Amersfoort.

Een fonds voor het nut van 't algemeen wil het VSB Fonds zijn, bijdragen aan een `duurzame samenleving' door projecten op het gebied van zorg en welzijn, kunst en cultuur en milieu te ondersteunen. Het fonds werd 11 jaar geleden opgericht, van de overnamesom die verzekeraar AMEV betaalde voor de VSB-bank. Eind vorig jaar had het fonds 2 miljard gulden in kas. Jonkheer Maarten Reuchlin (53) is er per 1 november benoemd tot algemeen directeur.

De vleessector viel de afgelopen jaren van de varkenspest en de dioxinecrisis in de gekkekoeienziekte en mond- en klauwzeer. Nu staan de slachterijen en uitbeenderijen aan de vooravond van een warme sanering, de tweede in zes jaar tijd. Meer dan 2.000 varkens- en pluimveeboeren verkopen hun bedrijf aan de overheid. De juist benoemde voorzitter Wim van Pelt (56) van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) gaat de samenwerking van boeren en slachterijen versterken, de zogeheten ketenbewaking stimuleren en bedrijven die naar het buitenland vertrekken helpen bij hun vestiging aldaar.

personalia@nrc.nl

    • Mariël Croon