Verbruggen coördineert `Peking'

Hein Verbruggen is benoemd tot voorzitter van de coördinatiecommissie van de Olympische Spelen in 2008 in Peking. Het Nederlands IOC-lid krijgt daarmee een belangrijke rol in de voorbereiding van het evenement. Verbruggen, voorzitter van de internationale wielrenunie, maakte eerder deel uit van de commissie die de kandidaatsteden voor 2008 uitvoerig inspecteerde.

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft Verbruggen persoonlijk benoemd tot voorzitter van de coördinatiecommissie. Volgens de Belgische bestuurder is de Nederlandse bestuurder bij uitstek geschikt voor de belangrijke functie. ,,Zijn ervaring en kennis van de olympische beweging maken hem de aangewezen persoon om Peking te helpen met de voorbereiding van de Spelen'', verklaarde Rogge .

Verbruggen is ,,blij en vereerd in het vertrouwen dat ik in mij is uitgesproken''. Hij noemt zijn benoeming ,,een heel mooi vervolg op mijn werkzaamheden in de evaluatiecommissie''. Hij is er van overtuigd dat China in 2008 voor ,,een prachtig evenement'' zal zorgen.

Verbruggen is sinds 1991 voorzitter van de intrnationale wielrenunie. Hij is tevens vice-voorzitter van de bond van internationale sportfederaties en hij was lid van de evaluatiecommissie van de Spelen van 2004 in Athene.

De Nederlandse politica Erica Terpstra is één van de twee kandidaten om vice-voorzitter te worden van het Europees Olympisch Comité (EOC). De voormalige staatssecretaris van onder meer sportzaken is momenteel bestuurslid van deze organisatie. Het EOC is de overkoepelende instantie van alle nationale olympische comités in Europa. Haar tegenkandidaat voor het vice-voorzitterschap is de Rus Sasja Koslovski.

Het EOC kiest in Monaco een compleet nieuw bestuur. De nieuwe voorzitter wordt de Italiaan Mario Pescante. Hij is de opvolger van de Belg Jacques Rogge, die deze zomer werd gekozen tot voorzitter van het IOC.

Terpstra werd voorgedragen door het Nederlands Olympisch Comité. ,,Als het lukt, zou het een zeer mooie functie zijn'', zei het Tweede-Kamerlid voor de VVD. Terpstra heeft al meer taken in de sportwereld. Zo is ze bestuurslid van NOC*NSF en voorzitter van de Jeugd Olympische Dagen.