Ultrakort tot ietsje langer

Het kan altijd nog korter. Het derde Internationale Festival voor de Korte Film Shorts! heeft een competitieprogramma van 120 korte films geselecteerd, waarvan de langste toch nog bijna een half uur duurt. Maar er is ook een aantal filmpjes te zien, vervaardigd onder auspiciën van het aan de Amsterdamse Rietveld Academie gelieerde Sandberg Instituut, van precies 1 minuut. En het kan dus ook nog korter, want het allerkortste filmpje duurt anderhalve seconde. Encounter heet het en maakster Claudia Cillessen ontwierp een filmprojectorinstallatie om haar ontmoeting tussen film en fotografie, bewegend en stilstaand beeld, toeschouwer en kunstenares mogelijk te maken.

Naast de gebruikelijke korte films die reflecteren op hun eigen begrenzingen, biedt Shorts! een verzameling alleraardigste moppen, visitekaartjes en meesterproeven van jonge makers. De enigen die alle 120 films uit de competitie zullen zien, zijn waarschijnlijk de juryleden. Wat mij betreft mag de prijs naar Copy Shop van Oostenrijker Virgil Wildrich zijn. In verkreukeld zwart-wit, precies de vettige tonen van een kopieerapparaat, verfilmde hij de nachtmerrie van een werknemer in een kopieerzaak die ergens tussen droom en werkelijkheid zichzelf tegenkomt en ontdekt dat hij de oorzaak is van een gruwelijke vermenigvuldiging van kantoorslaven.

Shorts! International Shortfilm Festival Amsterdam. Van 8 t/m 11/11. In: Kriterion, Amsterdam. Info: (020) 7719912, www.shorts-filmfestival.com