Toneelschrijver Anthony Shaffer (75) overleden

De toneelschrijver en filmscenarist Anthony Shaffer is gisteren op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van zijn toneelthriller Sleuth, die in 1972 werd verfilmd met Laurence Olivier en Michael Caine.

Shaffer werkte als advocaat en stond daarna aan het hoofd van een succesvolle productiemaatschappij voor reclamefilms. Samen met zijn tweelingbroer Peter, die later stukken als Equus en Amadeus schreef, publiceerde hij een paar misdaadromans onder de naam Anthony Peter Shaffer. In 1970 volgde Sleuth, over een detective-schrijver die de minnaar van zijn vrouw thuis uitnodigt om zich op hem te wreken. Het bleef in Londen vijf jaar lang op het repertoire staan en trok ook op Broadway veel publiek. De meest recente Nederlandse uitvoering, onder de titel Moordspel, dateert van 1990. Toen speelden Ton Lensink en Huub Stapel de hoofdrollen.

Een jaar na Sleuth schreef Anthony Shaffer het scenario voor de film Frenzy van Alfred Hitchcock. Ook bewerkte hij diverse boeken van Agatha Christie voor tv en film.