Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Verslag van het bezoek van de brandslachtoffers uit het Zweedse Goteborg aan het Volendamse Don Bosco-college. Bij een discobrand op 30 oktober 1998 kwamen in Goteborg 63 jongeren om het leven. Verder een reportage over de rol van Saddam Hussein bij de aanslagen van 11 september en de miltvuuraanvallen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Onder meer een gesprek met een Marokkaanse jongen die in trainingskampen van Osama bin Laden in Pakistan en Afghanistan heeft gezeten. Hij vertelt over zijn motieven daaraan mee te doen. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Kaap de Goede Hoop. In deze vijfde aflevering de kunst van het afscheid nemen. Een 14-jarige neemt afscheid van haar kindertijd, een man met één hand werkte zich op tot edelsmid en een vrouw die haar man verloor zette rouwbegeleidingsgroepen op. Ned.3, 20.02-20.33u.

Flying scared. Reportage over het effect dat de terroristische aanslagen van 11 september op de lange termijn op de luchtvaartindustrie hebben. BBC2, 20.30-21.00u.

Ancient Graves. Over de overblijfselen van mensen uit het verre verleden die bij opgravingen worden gevonden. Zoals bijvoorbeeld de `ijsmannen' die in de Oostenrijkse Alpen en in Peruaanse graven op hoge bergtoppen werden gevonden. Ze zijn vaak beter geconserveerd dan ooit voor mogelijk werd gehouden. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

Wild Africa. Serie over het Afrikaanse continent met vanavond de dieren die hoog in de bergen van Afrika leven zoals berggorilla's, wolven en zwarte panters. BBC2, 22.00-22.50u.

Werelden: Verdronken land. Portret van het Belgische plaatsje Doel dat samen met drie andere dorpen in het slib van de Schelde moet verdwijnen om plaats te maken voor een nieuw havendok van Antwerpen. Veel bewoners wachten onteigening niet af en vertrekken uit voorzorg. Ned.1, 22.45-23.37u.

Bewogen leven. Drie Griekse mannen overleefden het concentratiekamp Auschwitz. Zij waren leden van de Sondercommando's: de joodse gevangenen die de gaskamers moesten opruimen en de lichamen verbranden in het crematorium. Slechts weinigen van hen overleefden de oorlog. Canvas, 22.55-23.50u.

Vier Kriegsherren gegen Hitler. Slot van een serie over generaals die in de Tweede Wereldoorlog tegen Hitler vochten. Charles de Gaulle's prioriteit lag bij het verwezenlijken en behouden van een zelfstandig, vrij en machtig Frankrijk. ARD, 23.30-0.15u.

Fluitend naar je werk. In deze vierde aflevering in een serie over beroepsziekten als burn-out en RSI vertellen een aantal mensen in de ziektewet en WAO over hun zoektocht naar een passende en leuke baan. Ned.1, 23.37-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

Gezondheidsplein. Fréderique Hölsken praat over haar levensreddende harttransplantatie en pleit voor een goed functionerend donorregistratiesysteem. Verder vertelt Memisa over de noodzaak van goedkopere medicijnverstrekking aan de Derde Wereld. En een MS-patiënte over de invloed van haar ziekte op haar gezinsleven. Ned.1, 17.33-18.00u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Dalia Rabin-Pelossof, dochter van de in november 1995 doodgeschoten oud-premier van Israel, Rabin. Schrijver en columnist Theodor Holman treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

De firma interview. De Amsterdamse huisarts en Kamerlid voor de PvdA Rob Oudkerk, die wethouder in Amsterdam wil worden, wordt ondervraagd door de journalisten Bernadette de Wit, Arjan Visser en hoogleraar economie Arjo Klamer. Ned.3, 23.15-23.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit het jaar 1959 herinneringen op aan o.a. scooters en brommers, de hoelahoep-rage, Pension Hommeles, Marilyn Monroe en de One Man Show van Toon Hermans. Met Ard Schenk, Edwin Rutten, Mart Smeets, Jos Brink, Erica Terpstra en Willem Duys. Ned.1, 18.30-19.00u.

Máxima, de kennismaking. Verslag van het bezoek dat Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima brachten aan de provincie Groningen. Het paar bezoekt ook het Groninger Museum waar een tentoonstelling wordt gehouden van het werk van het ontwerpersduo Viktor en Rolf. Directeur van het museum Kees van Twist geeft een toelichting op het bezoek. Ned.2, 19.27-19.55u.

Habets. Serie over Nederlanders die voor een nieuw bestaan in Zuid-Spanje kozen, portretteert Henk Post en voormalig wereldkampioen windsurfen Ben Wesseling die samen in Tarifa een zaak in de surfbranche begonnen. Ned.2, 22.00-22.35u.

Lola da musica. Portret van het producersduo Neptunes, de spindoctors achter wereldhits van onder anderen Britney Spears, dat onlangs zelf een plaat hebben uitgebracht onder de naam N.E.R.D. (No-one Ever Really Dies). Pharrell Williams en Chad Hugo schetsen de hedendaagse hiphopwereld. Ned.3, 23.15-23.55u.

KUNST

Het uur van de wolf: JK - John Körmerling. Portret van architect/kunstenaar/stedenbouwkundige John Körmerling, een man van ontelbare ideeën en ontwerpen. Hij ontwierp een reuzenrad voor auto's als oplossing van het parkeerprobleem, een gigantische stalen pier voor Vlissingen en een plan om van het Amsterdamse Museumplein een 24-baans snelweg te maken. In 2000 kreeg hij de David Röell Prijs voor beeldende kunst. Ned.3, 20.33-21.32u.

FILM

Mad Max beyond Thunderdome (George Miller & George Ogilvie, 1985, Australië). Derde aflevering in postnucleaire fantasy-cyclus overstijgt door `styling' gemiddelde soortgenoot. Mel Gibson gaat in neo-Romeinse nederzetting gladiatorengevecht aan met monsterlijke reus en ontpopt zich als een Messias. Ook met Tina Turner. RTL5, 20.00-22.05u., onderbroken door reclame.

. Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998, VS). In vakkundige Elmore Leonard-verfilming speelt George Clooney een schurk die eigenlijk een held is. In een goudgele belichting legt de meesterbankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met een onderkoelde FBI-agente (Jennifer Lopez). SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

Welcome to Sarajevo (Michael Winterbottom, 1997, Engeland/VS). Fictie gefilmd in het (stukgeschoten) Sarajevo van 1996. Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-22.55u.

The Nutty Professor (Tom Shadyac, 1996, VS). Het zijn voornamelijk vet en scheten die voor geschater moeten zorgen bij deze remake van de gelijknamige film van en met Jerry Lewis uit 1963. Eddy Murphy als buitengewoon corpulente professor die dankzij eigen brouwsel tijdelijk kan veranderen in de womanizer Buddy Love. Murphy speelt ook alle rollen van zijn filmfamilieleden. Werd vervolgd. V8, 22.20-24.00u., onderbroken door reclame.

King Creole (Michael Curtiz, 1958, VS). Muzikaal vehikel voor Elvis Presley, die als nachtclubzanger op gangsters stuit. Vagelijk gebaseerd op Harold Robbins' A Stone for Danny Fisher. Morgen, SBS6, 13.00-14.55u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Toneelschrijfster Maria Goos praat over haar lunchvoorstelling Nu even niet in het Amsterdamse theater Bellevue die zij schreef en regisseerde. Ook is er een reportage over een mini-opera Johanna de Waanzinnige op een dakterras van het stadhuis in Rotterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Gesprek met de Friese schrijver Josse de Haan over zijn roman Kikkerjaren. Vervolgens aandacht voor het lange gedicht Dromen en Dolen van Ida Gerhardt dat zich in Zutphen afspeelt en in het tweede uur schrijver Frank Martinus Arion over zijn bundel De eeuwige hond. Tegen half twaalf opnamen van de Amerikaanse singer-songwriter Virgil Shaw. 747AM, 22.02-24.00u.

Knetterende letteren. Elisabeth Lockhorn praat over haar gebundelde interviews met 16 Nederlandse schrijvers Geletterde mannen. Thrillerschrijver Felix Thijssen vertelt over zijn nieuwe speurdersroman Caroline en de Vlaamse jeugdboekenschrijfster Kathleen Vereecken over haar historische roman Wreed schoon. Ook aandacht voor Maria Heiden van Boekhandel v/h Van Gennep in Rotterdam die op 13 november de Laurenspenning van de stad Rotterdam ontvangt. Morgen, 747AM, 14.30-16.00u.