Ruzie over taxi's Amsterdam voorbij

Het geschil over de verwijdering van de taxitelefoonpalen tussen de gemeente Amsterdam en de Taxicentrale Amsterdam (TCA) is opgelost. Dat heeft de gemeente Amsterdam vandaag bekendgemaakt. De partijen hebben een akkoord gesloten bij het gerechtshof in Amsterdam.

Overeengekomen is dat voor 31 december 2002 alle telefoonpalen uit de stad verdwenen moeten zijn. Eerder waren al enkele telefoonpalen uit de binnenstad verwijderd.

Vanaf de invoering van de Taxiwet in januari 2000 woedde in Amsterdam een taxioorlog. Vooral chauffeurs van het bedrijf Taxidirekt hadden te lijden van intimidatie door chauffeurs van TCA, die de standplaatsen als hun domein beschouwden.

Zo kwam de mobiele eenheid in actie toen vijf chauffeurs van Taxidirekt hun plek opeisten op de taxistandplaats bij het Centraal Station.

Net als bij eerdere pogingen leidde dat tot opstootjes, omdat hun concurrenten van Taxicentrale Amsterdam (TCA) niet toestonden dat ze zich in de wachtrij voegden. De politie beëindigde de ruzie met `de vliegende brigade' van de ME en enkele kraanwagens.

Taxistandplaatsen in Amsterdam worden gemarkeerd met een TCA-telefoonpaal en daarom wilde de gemeente er vanaf. TCA legde zich hier niet bij neer omdat zij bang was dat TCA-chauffeurs klandizie zouden mislopen zonder palen.

Beide partijen zijn het er over eens dat alle taxistandplaatsen ook in de praktijk voor alle taxicentrales vrij toegankelijk moeten zijn.