Politie krijgt schuld ramp stadion Ghana

De grootste stadionramp in de Afrikaanse voetbalgeschiedenis, waarbij in mei van dit jaar 126 Ghanese supporters om het leven kwamen, was de schuld van de politie. De zes verantwoordelijke officieren zullen worden aangeklaagd voor doodslag.

De Ghanese minister Jake Obetsebi-Lamptey heeft dat gisteren gezegd bij de presentatie van het regeringsrapport over de ramp.

Het bloedbad ontstond op 9 mei na afloop van de wedstrijd tussen de grote Ghanese rivalen Hearts of Oak, vorig jaar winnaar van de Afrikaanse Champions League, en Ashanti Kotoko. Thuisclub Heart of Oak uit de hoofdstad Accra had in de slotfase een beslissende voorsprong genomen (2-1) en de supporters van Ashanti Kotoko uit de provinciestad Kumasi koelden hun woede over het laatste vermeende buitenspeldoelpunt op hun plastic stoelen.

Dat was het moment waarop de politieofficieren opdracht gaven om traangas tegen de toeschouwers te gebruiken. Die maatregel was bedoeld om de gemoederen te sussen maar zorgde juist voor paniek. In de stormloop op de schaarse uitgangen die ontstond werden de voetballiefhebbers massaal doodgetrapt of platgedrukt. Er vielen meer dan driehonderd gewonden.

Volgens het regeringsrapport over de ramp had de politie met een beperkt en gericht optreden kunnen volstaan om de orde te herstellen. De politie had geen benul hoe ze met een grote menigte moest omgaan of moest optreden bij rellen, aldus het rapport. Om herhaling te voorkomen krijgen agenten in het vervolg een speciale training en worden ze niet meer als vanzelfsprekend met traangas uitgerust.

Het rapport stelt ook vast dat het Accra-stadion waar de ramp gebeurde grote gebreken vertoont. Het stadion heeft veel te weinig uitgangen en ze zijn veel te nauw. De regering kondigde aan dat er een nieuw stadion zal worden gebouwd dat aan de olympische normen voldoet. Bij het Accra-stadion zal een gedenkteken worden geplaatst en er komt ook een jaarlijks duel tussen Hearts of Oak en Ashanti Kotoko om de slachtoffers van de ramp te herdenken.

Het rapport haalt ook uit naar de scheidsrechters in Ghana die te vaak dubieuze beslissingen nemen. Fijntjes wordt vastgesteld dat de indruk van partijdigheid of corruptie bij de toeschouwers makkelijk kan culmineren in ongeregeldheden.