Onrust personeel bij bank NIB Capital

Bij zakenbank NIB Capital, de voormalige Nederlandse Investeringsbank, heerst onrust onder werknemers als gevolg van herstructureringsplannen. Het bedrijf neemt onder meer afscheid van zijn effectenbedrijf EST (Equity Sales & Trading), waarbij 30 mensen werken.

De afgelopen maanden heeft een ware uittocht plaatsgehad onder het management van NIB Capital. Deze leegloop in de top heeft het concern in ieder geval 12 miljoen gulden aan gouden handrukken gekost. Een woordvoerster wilde vanmorgen niet aangeven hoeveel managers er precies zijn vertrokken. Naar schatting zijn dat er meer dan tien.

Volgens de Telegraaf zou de onrust binnen het bedrijf te maken hebben met het beleid van de Belgische directievoorzitter Marc Gedopt. De woordvoerster: ,,Wij distantiëren ons daarvan. Er is een groep mensen die Gedopt in een kwaad daglicht wil stellen.''

In 1999 werd NIB voor 4,5 miljard gulden overgenomen door pensioenfondsen ABP en PGGM. De toenmalige topman, Marius Jonkhart, vertrok vrij snel daarna wegens een conflict. Gedopt werd zijn opvolger. Onder zijn hoede heeft het concern het accent verschoven van langetermijn financiering naar financieel advieswerk. Die activiteit is versterkt door de aankoop van corporate finance-specialist Van den Boom Groep.

De verslechterende economische omstandigheden gaan ook niet aan de bank voorbij. Bij de meest banken is het financiële advieswerk op een lager pitje gezet. Het bedrijfsleven stelt op dit moment investeringen en overnames uit. NIB Capital zou op een omvangrijke reorganisatie afkoersen, waarbij zo'n 20 procent van het personeel op zoek moet naar een nieuwe baan. NIB Capital bevestigt dat er een herstructurering aankomt, maar wil niet ingaan op de omvang. ,,Wij moeten eerst het beeld intern helder krijgen.''