Numico stelt winstuitzicht opnieuw bij

Voedingsconcern Numico stelt de verwachting voor zijn winstgroei opnieuw fors bij. Het bedrijf dat in augustus dacht 15 procent meer winst te maken, liet vanochtend weten dat de winst dit jaar stabiel zal blijven.

In het derde kwartaal daalde de nettowinst met 21 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 41 miljoen euro (90 miljoen gulden). De omzetgroei kwam bijna tot stilstand met een toename van een procent. De winst per aandeel zakte met 13 procent. Numico, dat vorige maand al verwachtte dat de doelstelling van 15 procent winstgroei iets te ambitieus was, denkt niet dat er dit jaar herstel optreedt.

Numico heeft vooral last van de dalende vitamine- en kruidenverkopen in de Verenigde Staten. In de VS zakte de omzet in het afgelopen kwartaal met 2 procent. Juist daar nam Numico de laatste twee jaar twee bedrijven over (Rexall Sundown en GNC) om te profiteren van de toen veelbelovende markt voor voedingspreparaten en vitamines.

Numico werd ook geconfronteerd met een gebrekkige organisatie bij Rexall Sundown. Dit jaar werden daarom tientallen topmanagers ontslagen of overgeplaatst. Deze maand treedt een nieuwe ceo van Rexall Sundown aan, maakte Numico vanochtend bekend.

Het bedrijf gaat de komende maanden snijden in de kosten in de VS, met name bij GNC en Rexall Sundown. De onderneming kijkt bij de herstructurering onder meer naar marketing- en personeelskosten, liet een woordvoerster weten: ,,Als de opbrengsten dalen, zullen ook de kosten omlaag moeten.'' Het bedrijf zal rond de jaarwisseling Peter van Wel benoemen in de hoofddirectie om de Amerikaanse activiteiten te leiden. Van Wel heeft onder meer gewerkt bij uitgeverij Wolters Kluwer.

Omdat Numico goed presteerde in het eerste halfjaar, denkt het bedrijf over heel 2001 een omzetstijging te boeken van 12 à 15 procent tot 3,8 miljard euro (8,4 miljard gulden). In het eerste halfjaar steeg de omzet nog met 19 procent, waarvan 6 procent autonome groei.

De koers van het aandeel Numico zakte vanochtend op de beurs met 14 procent tot 24,85 euro en was daarmee de grootste daler.