Numico grote verliezer op rustig Damrak

De Amsterdamse effectenbeurs schommelde vanmorgen rond het slot van gisteren. Ondanks de renteverlaging in de Verenigde Staten wist de AEX-index de weg naar boven niet te vinden. De index stond rond het middaguur op 480.93 punten, een daling van 0,3 procent.

De Amerikaanse centrale banken verlaagden de rente gisteravond met 0,5 procentpunt naar 2 procent. De verlaging, de tiende van het jaar, moet de economie weer op gang helpen. Beleggers waren echter niet onder de indruk: tot nu toe hebben de verlagingen niet geholpen om de economie weer in het zadel te krijgen.

De grootste daler onder de AEX-fondsen was voedingsconcern Numico. Het bedrijf, dat last heeft van de economische tegenspoed in de VS en een slecht presterend dochterbedrijf, verwacht dat de winstgroei dit jaar op nul uitkomt. De prognose bij de presentatie van de halfjaarcijfers ging nog uit van een stijging van 15 procent. Daarnaast werd bekend dat de nettowinst in het derde kwartaal daalde met 21 procent naar 41 miljoen euro. Beleggers konden het nieuws niet waarderen en Numico kelderde met 14,2 procent naar 24,80 euro.

Onder de midkap-fondsen was Randstad het aandeel dat de grootste klap kreeg te verwerken. Het uitzendconcern verloor 7 procent naar 13,06 euro nadat het gisteren had gezegd dat de nettowinst in het derde kwartaal bijna gehalveerd was en de omzet was gedaald. Een van de stijgers was Wolters Kluwer. De uitgever steeg 1,2 procent tot 23,08 euro nadat het een obligatielening van 600 miljoen euro had geplaatst.

VNU en Elsevier, de andere uitgeversconcerns in de AEX, lieten verschillende beelden zien. VNU verloor 1 procent tot 34,40 euro en Elsevier steeg 0,7 procent tot 13,64 euro.

De belangrijkste Europese effectenbeurzen lieten ook weinig beweging zien in de ochtenduren. Zowel Londen als Parijs schommelden rond de slotkoersen van gisteren. Ook hier had de rentedaling in de VS weinig invloed in de beurzen. FTSE-index stond op een verlies van 0,2 procent op 5.202 punten en de Parijse CAC had een negatief percentage van 0,6 procent op 4.432 punten. Daarmee verloor de index snel terrein, want de CAC was de dag begonnen met een stijging van 0,7 procent. In Frankfurt steeg de DAX-index licht met 0,5 procent naar 4.734 punten, vooral door de goede derde kwartaalcijfers van het autoconcern BMW die vanmorgen werd gepubliceerd.

Wall Street begon gisteren lager, maar wist de dag toch met winst af te sluiten. De verlaging van de rente door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, was voor de beleggers genoeg reden om weer te gaan kopen. De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent hoger op 9.591 punten en de technologiebeurs Nasdaq voegde 2,3 procent toe en sloot op 1.835 punten. Veruit de grootste stijger onder de fondsen van de Dow Jones was Hewlett-Packard met 17 procent. Het aandeel steeg nadat de familie van de oprichter van het computerconcern zei tegen de eerder aangekondigde overname door concurrent Compaq te zijn, omdat die de aandeelhouders te weinig zou opleveren. Compaq verloor 5,5 procent.

De effectenbeurs van Tokio kon de winst van de afgelopen dagen niet vasthouden. De Nikkei-index zette een dalende lijn in meteen na de opening en zakte later weg naar een slot van 10.284 punten, een verlies van 3,3 procent.