NMa doet invallen bij zes oliemaatschappijen

De Nederlandse mededingingsautoriteit NMa heeft vorige maand invallen gedaan bij zes oliemaatschappijen. De NMa zocht naar belastend materiaal voor het onderzoek naar mogelijke verboden afspraken tussen energieconcerns over de prijzen van benzine en diesel.

De invallen medio oktober vonden plaats bij de Koninklijke/Shell Groep, ExxonMobil, ChevronTexaco, TotalFinaElf, BP en Q8. De kartelautoriteit doorzocht en kopieerde delen van de administratie en computerbestanden van medewerkers.

De NMa is al ruim een jaar bezig met het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken. De uitkomsten van het onderzoek zouden deze zomer gepubliceerd worden, maar de datum werd verschoven naar begin november.

Ook deze deadline wordt echter niet gehaald. De nieuwe streefdatum is eind november. ,,Maar ik hou een slag om de arm, je weet het nooit'', aldus een woordvoerster van de NMa.

Shell zegt het vervelend te vinden dat de uitkomst van het onderzoek weer is uitgesteld. ,,Er blijft nu nog steeds de suggestie hangen dat er van alles aan de hand is.'' Marktleider Shell was een van de partijen die de NMa hadden gevraagd te onderzoeken of er prijsafspraken zijn gemaakt.

Aan het eind van de jaren negentig onderzocht de Economische Controledienst al eens of er geheime prijsafspraken bestonden op de benzinemarkt. Het rapport dat daaruit voortkwam, was voor de officier van justitie geen aanleiding juridische stappen te ondernemen tegen de oliemaatschappijen.

Omdat er speculaties over afspraken bleven circuleren, werd er gevraagd om een tweede onderzoek, onder meer door Shell en de Tweede Kamer.