New York kiest voor Michael Bloomberg

De Republikeinse mediamagnaat Michael Bloomberg wordt de nieuwe burgemeester van New York. Bloomberg behaalde gisteren een krappe overwinning op zijn tegenstander, de Democratische advocaat Mark Green. Bloomberg staat voor de moeilijke taak New York weer op de been te helpen na de terroristische aanslagen van 11 september.

De verkiezingsoverwinning van Bloomberg was tot op het laatste moment onzeker. De eigenaar en oprichter van het gelijknamige bedrijf in financieel nieuws heeft met drie procentpunt of 40.000 stemmen gewonnen.

Bij de gouverneursverkiezingen in de oostelijke staten New Jersey en Virginia die eveneens gisteren plaatshadden, hebben de Democraten wél overwinningen behaald. De Democratische partij doorbrak in beide staten acht jaar van Republikeins bestuur.

Hoewel de verkiezingsprogramma's van Bloomberg en Green niet erg van elkaar verschilden – beiden beloofden het op 11 september getroffen deel van Manhattan weer op te bouwen en de economie te herstellen – wist Bloomberg op het laatste moment de steun te krijgen van de inmiddels zeer populaire burgemeester Giuliani. Die steun is waarschijnlijk doorslaggevend geweest omdat Giuliani door zijn doortastend optreden sinds de aanslagen het vertrouwen geniet van de lokale bevolking.

Bloomberg spendeerde meer dan vijftig miljoen dollar van zijn eigen geld aan de campagne, het meeste geld dat ooit in de VS aan burgemeesterverkiezingen is uitgegeven. In de laatste fase van de verkiezingscampagne hebben Green en Bloomberg over en weer met modder gesmeten, maar in de toespraak waarin Green zijn nederlaag erkende, omschreef hij Bloomberg als een ,,weldoener'' die nu voor de gigantische taak staat zijn ,,geest van vrijgevigheid'' toe te passen bij de aanpak van de zo zwaar getroffen stad.