Miljoenen voor kunstcollectie

De veiling van een deel van de kunstcollectie van wijlen René Gaffé, een Belgische verzamelaar, heeft gisteravond bij Christie's in New York 73 miljoen dollar opgebracht. De gehele opbrengst komt ten goede aan het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef.

De waarde van de collectie, met onder meer werken van Picasso, Miró, Leger en Magritte, was zo'n 40 miljoen dollar geschat. Het duurste stuk werd Le Moteur van Fernand Leger. Het ging voor 15,2 miljoen dollar van de hand. Twee doeken van Joan Miró Portrait de Mme K en Danseuse Espagnole werden geveild voor respectievelijk 11,5 miljoen en 8,1 miljoen dollar.

René Gaffé (1887-1968) legde zijn kunstcollectie in de jaren twintig en dertig aan. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische verzamelaars van moderne kunst.