Michiel Berkel vertrekt als festivaldirecteur

Na twee jaar leiding te hebben gegeven aan het Nederlands Film Festival vertrekt directeur Michiel Berkel per 1 januari. De nog steeds in Zuid-Afrika wonende Berkel wil niet langer `forensen' tussen Kaapstad en Utrecht. In een persverklaring zegt hij van plan te zijn ,,als onafhankelijk consulent internationale filmcoproducties te arrangeren, met name tussen Nederland en Zuid-Afrika.'' Desgevraagd bevestigt Berkel dat de beperkte keuzevrijheid bij een festival dat zijn competitieprogramma uit de jaaroogst van de Nederlandse film moet samenstellen, hem enigszins is tegengevallen: ,,De grote wereld daarbuiten lokt. Het geeft meer bevrediging om uit een grotere vijver te vissen.'' Het bestuur van de stichting Nederlands Film Festival zegt nog dit jaar een beslissing te nemen over de benoeming van een opvolger. Een van de kandidaten zou de huidige adjunct-directeur Doreen Boonekamp zijn.