KPN Mobile drukt winst NTT Docomo

De Japanse telecomgigant heeft de nettowinst in het eerste halfjaar zien halveren na de afwaardering van zijn belang in KPN Mobile, de mobieletelefoniedochter van KPN.

Docomo neemt een verlies van 2,4 miljard euro (5,3 miljard gulden) op zijn oorspronkelijke investering van 4 miljard euro in KPN Mobile. Dit heeft het grootste mobieletelefoniebedrijf van Japan vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van halfjaarcijfers.

President Keiji Tachikawa wijt het verlies aan ,,oververhitting van de prijzen voor licenties'' voor UMTS, de telefoniestandaard die geavanceerde mobiele telefonie mogelijk maakt. KPN heeft voor zulke vergunningen vorig jaar miljarden betaald in Duitsland en Groot-Brittannië. Dit probleem is eenmalig, meent Tachikawa. De topman zei vanochtend dat de gewone bedrijfsvoering van KPN goed is. KPN kondigde onlangs een massa-ontslag aan omdat het bedrijf door zijn schuldenlast in de financiële problemen is geraakt.

Docomo kwam in het eerste halfjaar (april tot en met september) uit op een nettowinst van 104 miljard yen (2,1 miljard gulden), een daling van 52 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Exclusief de resultaten van dochterondernemingen en deelnemingen kwam Docomo voor het eerst sinds 1994 zelfs op een verlies van 27 miljard yen. Voor het hele boekjaar verwacht Docomo een winst van 255 miljard yen. Vorig jaar bedroeg de winst 365 miljard yen.

Het boekverlies op KPN Mobile heeft geen effect op de buitenlandse strategie van Docomo, aldus Tachikawa. Met KPN heeft het bedrijf vandaag een akkoord bereikt over een licentie voor i-mode, de mobiele-internettechnologie van Docomo. Docomo ontvangt een eenmalige betaling voor de overdracht, gevolgd door royalty's. Tachikawa verwacht dat i-mode dit voorjaar in Nederland in werking treedt. ,,Het netwerk is klaar'', aldus Tachikawa. ,,Nu legt men de laatste hand aan telefoons en web-inhoud (voor de telefoons).''

Docomo kocht vorig jaar een belang van 15 procent in KPN Mobile, dat niet beursgenoteerd is. Omdat de aandelen van moederbedrijf KPN sindsdien zijn gekelderd met ruim 80 procent heeft Docomo de investering opnieuw moeten waarderen en het verschil als `buitengewoon verlies' afgeboekt.

Een woordvoerder van KPN laat desgevraagd weten dat het resterende belang in KPN Mobile zal worden afgewaardeerd ,,als daar reden toe is''. Het telecombedrijf taxeert elk kwartaal de waarde van zijn dochters. Op 26 november komt KPN met kwartaalcijfers.