Israël ook weg uit Ramallah

Het Israëlische leger heeft zich vannacht teruggetrokken uit Ramallah, zetel van de Palestijnse autoriteiten in autonoom gebied. De Israëlische omsingeling van Ramallah blijft echter gehandhaafd, evenals die van andere steden.

Israëlische eenheden bezetten Ramallah en vijf andere Palestijnse steden op de bezette Westelijke Jordaanoever op 18 oktober na de moord door het radicale Palestijnse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina op de Israëlische minister Rehavam Ze'evi. Eerder trok het leger zich terug uit Bethlehem en Qalqilya; Jenin, Tulkarem en Nablus worden nu nog gedeeltelijk bezet.

Gisteren werden bij gewelddadigheden vijf Palestijnen en een Israëlische militair gedood. Volgens Palestijnse bronnen was de dood van drie van de Palestijnen, bij Nablus, ,,een zuivere executie''. Een Palestijnse zegsman beschuldigde de Israëliërs ervan gewonden welbewust te hebben doodgeschoten. Israël ontkent dat. In de Gazastrook werd vandaag een Palestijn gedood toen Israëlische tanks het vuur openden op het vluchtelingenkamp Khan Yunes.

In het kader van de bezetting van de Palestijnse steden zijn sinds 18 oktober 60 Palestijnen door Israëlische militairen gedood, van wie vijftien bij ,,gerichte onderscheppingsacties'', zo heeft een Israëlische regeringsfunctionaris vandaag meegedeeld. `Gerichte onderscheppingsacties' is regeringstaal voor liquidaties. Voorts zijn 85 gezochte Palestijnen gearresteerd, aldus de zegsman, van wie 35 op verdenking van betrokkenheid bij ernstige terroristische aanslagen.