Iran pakt smokkel Iraakse olie aan

De smokkel van Iraakse olie via de Golf is dit jaar gehalveerd omdat Iran nu stelselmatig schepen met illegale olie in zijn wateren aanhoudt. Dat heeft de Amerikaanse admiraal Charles Moore, commandant van de internationale marine-eenheid die in de Golf toeziet op handhaving van de sancties van de Verenigde Naties tegen Irak, gisteren in New York meegedeeld aan een VN-commissie. Niettemin is de totale hoeveelheid gesmokkelde olie dit jaar toegenomen, wegens de groeiende illegale export van olie over de weg, naar Turkije en Jordanië, en door de oliepijpleiding naar Syrië. Irak mag onder toezicht van de VN onbeperkt olie exporteren voor de aanschaf van humanitaire goederen en industriële onderdelen. De opbrengst van de gesmokkelde olie, voorzichtig geschat op 2 miljard dollar per jaar, gaat rechtstreeks naar het regime.