Freddy Heineken stapt op

Freddy Heineken (78 jaar) treedt volgend jaar april af als voorzitter en gedelegeerd lid van de raad van beheer van Heineken Holding. Deze terugtreding is op verzoek van Heineken zelf, heeft de raad van beheer van Heineken Holding gisteren bekendgemaakt.

Heineken Holding is een beursgenoteerde houdstermaatschappij met als enige activiteit het houden van een belang van 50,005 procent in Heineken NV. Met deze constructie houdt Freddy Heineken met een belang van 25 procent de zeggenschap over de hele NV.

Als nieuwe voorzitter van de raad van beheer wordt de advocaat M. Das (partner bij Loyens Loeff) op 25 april 2002 voorgesteld. C. de Carvalho, de dochter van Heineken, zal op die vergadering waarschijnlijk worden benoemd tot gedelegeerd lid (vertegenwoordigster van het familiekapitaal) van de raad van beheer.

Volgens een woordvoerster van Heineken hebben de wijzigingen niets te maken met de kritiek op de forse onderwaardering van het aandeel Heineken Holding op de beurs ten opzichte van het gewone aandeel Heineken. Daarover werd vorige maand een rechtszaak gevoerd voor de Ondernemingskamer. ,,Freddy werd drie dagen geleden 78 jaar. Hij vindt dat het nu mooi is geweest'', aldus de woordvoerster. Waarschijnlijk speelt ook de gezondheid van Heineken mee. Eerder dit jaar kreeg hij een kleine hersenbloeding, waarvan hij grotendeels hersteld zou zijn.

Een anonieme groep beleggers wilde dat de Ondernemingskamer een onderzoek zou instellen, maar de rechter concludeerde dat er wel verwijten waren te maken, maar onvoldoende voor een verder onderzoek.