Faillissement voor Sabena onafwendbaar

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft vanmorgen bij de handelsrechter in Brussel het faillissement aangevraagd.,,We hadden gewoon geen geld meer'', zei bestuursvoorzitter Fred Chaffart gisteravond.

De handelsrechter zou vanmiddag de aanvraag naar verwachting toekennen.Het faillissement van Sabena is door verlies van bijna 8.000 en mogelijk 12.000 banen het grootste uit de Belgische geschiedenis. Het in 1923 opgerichte Sabena (Société Belge d'Exploitation de la Navigation Aerienne) was na KLM een van de oudste luchtvaartmaatschappijen.

Bestuursvoorzitter Chaffart zei nog steeds te hopen op een doorstart via Sabena-dochter DAT, die buiten de faillissementsaanvraag valt. Volgens Chaffart wordt onderhandeld met Belgische investeerders, banken en Virgin Express, de Belgische dochter van Richard Bransons Virgin Atlantic. Een woordvoerder van premier Guy Verhofstadt bevestigde dat vanmorgen op diens kabinet met kandidaten wordt gesproken. Na een faillissement zouden investeerders niet meer worden afgeschrikt door Sabena's schuld van 2,3 miljard euro. Met een doorstart kunnen minimaal duizend banen worden gered. Daarnaast staan nog enkele Sabena-dochters (onder meer technisch onderhoud) te koop, waar zo'n drieduizend mensen werken.

Door acties van Sabena-werknemers die op vliegveld Zaventem balies van andere luchtvaartmaatschappijen blokkeerden, moest vanmorgen ruim de helft van de vluchten vanaf Zaventem worden geannuleerd. De vakbonden eisen betere afvloeiingsvoorwaarden van de regering, waarmee sinds gisteren wordt onderhandeld. Minister Rik Daems (Overheidsbedrijven) noemde het faillissement van Sabena ,,heel erg'', maar beloofde zijn best te doen voor een ,,behoorlijke'' sociale regeling.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Virgin Express, hebben aangekondigd hun Europese bestemmingen vanaf Zaventem uit te breiden.