ETA doodt magistraat in Baskenland

Bij een aanslag die wordt toegeschreven aan de Baskische terreurbeweging ETA is vanochtend een rechter van de provinciale rechtbank in Baskenland bij het verlaten van zijn woning doodgeschoten.

Rechter José María Lidóna werd door twee gemaskerde mannen opgewacht in de garage van zijn flat in het Baskische stadje Getxo. Toen hij samen met zijn vrouw in de auto stapte en de garage wilde verlaten om naar zijn werk te gaan, werd hij doodgeschoten.

Naast zijn functie als rechter doceerde Lidóna aan de Universiteit van Deusto in Bilbao. Anders dan veel van zijn collega's had hij geen lijfwacht. Hij had de vaste gewoonte elke ochtend rond half acht van huis te gaan.

De aanslag werd algemeen veroordeeld in Spanje door politieke partijen en belangenorganisaties, met de gebruikelijke uitzondering van Batasuna, de politieke tak van de ETA. De moord volgt nog geen etmaal na de aanslag in Madrid waarbij een zware autobom tot ontploffing werd gebracht.

De bom in Madrid was bedoeld om een hoge ambtenaar van het ministerie van Wetenschap en Technologie om het leven te brengen. Deze passeerde de plek waar de auto met de bom stond geparkeerd, maar wist ternauwernood aan de explosie te ontsnappen. Bij de aanslag raakten 95 mensen gewond. Zes van hen, onder wie een meisje van drie jaar, moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Een kantoorgebouw van de bank BBVA en 140 woningen liepen zware schade op door de ontploffing, die voor een grote ravage zorgde.

De daders van de aanslag van gisteren, een man en een vrouw, konden binnen twintig minuten gearresteerd worden, nadat een getuige in een auto het tweetal was blijven volgen en hun vluchtroute met een mobiele telefoon doorbelde naar de politie. Beide veronderstelde terroristen zijn bekend om hun banden met de ETA.

De laatste moordaanslag van de ETA had vier maanden geleden plaats. De aanslagen van vandaag en gisteren worden gezien als een teken dat de ETA niet van plan is zijn terreurstrategie te wijzigen na de gebeurtenissen van 11 september in de Verenigde Staten. De Noord-Ierse evenknie van de ETA, het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), besloot twee weken geleden zijn wapens in te leveren om het Noord-Ierse vredesproces een nieuwe kans te geven.