Ecologisch Amazone avontuur

Een van de merkwaardigste films die mede dankzij de c.v.-constructie van de Nederlandse fiscus tot stand kwam is de Frans-Australisch-Nederlands-Spaanse coproductie The Old Man Who Read Love Stories, gedraaid in het Engels in Frans-Guyana en gebaseerd op een Franstalige roman van de Chileense auteur Luis Sepulveda. In de verte herinnerend aan het fantastisch-realisme van Garcia Marquez is het vooral een bizarre vertelling geworden, waarin een oude inboorling (Richard Dreyfuss), die zichzelf heeft leren lezen door driestuiverromannetjes te spellen, de strijd aangaat met een mythische jaguar.

Het beest komt wraak nemen op de hele mensheid omdat een stroper zijn jongen heeft gedood. Door zijn vriendschap met een indianenopperhoofd weet de oude man hoe dit probleem aangepakt moet worden.

De al te nadrukkelijke verwijzingen naar de strijd tussen natuur en cultuur doen dit curieuze mengsel van ecologisch sprookje en Amazone-avontuur geen goed. De in Nederland geboren Australische regisseur Rolf De Heer kan er zijn met films als Bad Boy Bubby gevestigde reputatie niet mee bevestigen. Vreemd is vooral de misvatting dat zo'n bijeengeraapte productie een bijdrage zou kunnen leveren aan de Nederlandse filmcultuur. Het enige waarneembare Nederlandse aandeel is een vreemde bijrol van Jim van der Woude als zwijgende indiaan.

The Old Man Who Read Love Stories. Regie: Rolf De Heer. Met: Richard Dreyfuss, Timothy Spall. In: Ketelhuis, Amsterdam; Lux, Nijmegen; Filmhuis, Leeuwarden.