De wraak van doctor Rath

Krijgt dr. Rath alsnog gelijk? De Duitse pillendokter werd teruggefloten door de rechtbank nadat hij met een landelijke campagne aandacht vroeg voor de vermeende boevenbende bij een Amerikaanse dochter van Numico. Rexall Sundown – anderhalf jaar geleden door Numico voor 4,3 miljard gulden aangekocht – zou een onbetrouwbare club zijn. De wetenschapper werd opgedragen om via een huis-aan-huis-publicatie zijn woorden in te slikken, precies op dezelfde manier waarop hij zijn verdachtmakingen had verspreid.

De motieven van dr. Rath om de wereld voor Numico te waarschuwen leken niet alleen gebaseerd op naastenliefde. Dr. Rath is een ex-werknemer van Rexall die met bonje wegging en sindsdien met een eigen bedrijf directe concurrent van de kruiden- en vitamineproducent is geworden.

Met het Amerikaanse Rexall wilde Numico het marktleiderschap in de wereld versterken op het gebied van vitaminepillen en andere voedingssupplementen. Dat is gelukt. Het leiderschap werd al verworven met de miljardenovername van het Amerikaanse GNC een half jaar ervoor. Met die expansie nam het voormalige Nutricia definitief afstand van het chocomel-tijdperk. De producten van Numico vergen voortaan meer kennis en technologie, zijn minder makkelijk te kopiëren en hebben daardoor een hogere winstmarge.

Enige probleem: de acquisties blijken op de top van de markt te zijn gepleegd. Sindsdien groeit het animo voor vitaminen minder snel dan verwacht.

En bij Rexall is meer aan de hand. Nagenoeg alle ingebrachte bestuurders bij Numico zijn vervangen, inclusief Rexall-topman De Santis. Hij heeft vorige maand de raad van bestuur van Numico verlaten.

Bestuursvoorzitter Hans van der Wielen verbouwde de rustige bestuurskamer op het hoofdkantoor in Zoetermeer tot een duiventil. In de afgelopen jaren versleet hij twee financieel directeuren. De laatste hield het nog geen tien maanden uit. De miljardenovernames van GNC en Rexall werden gepleegd zonder een financiële man in het bestuur.

De prestaties van Rexall zijn dramatisch. Het afgelopen kwartaal kelderde de omzet met 20 procent en werd marktaandeel verloren. De winstgevendheid van Rexall's handel kwam al eerder onder druk.

Op de beurs wordt Numico hier genadeloos voor gestraft. In de afgelopen 5 maanden halveerde de beurskoers, terug naar een niveau van bijna 5 jaar geleden. Dr. Rath mag zijn ontmaskerd als boodschapper met ongefundeerde aantijgingen. Zijn wantrouwen jegens Numico en dochter Rexall wordt inmiddels door de financiële markten gedeeld.

    • Jeroen Wester