D'Anjou onvervaard in vijfde theatersolo

In een diva-gewaad, maar op roze sloffen, verschijnt Mylène d'Anjou in haar nieuwe theatersolo, en ze barst prompt uit in een lied dat haar vocale bereik ten volle benut. ,,Niet falen, maar stralen,'' is haar thema – zet hem op en, zoals ze daar later nog aan toevoegt: nee heb je, en ja kun je forceren. Maar intussen duiden die sloffen natuurlijk op alles wat toch nog in de weg kan staan. En ze blijft ook maar sjouwen met die grote attributen op het podium, want zo makkelijk is het niet een ster te worden. Eigenlijk weet ze niet eens of ze dat wel wil.

Mylène d'Anjou maakt al een jaar of zes soloprogramma`s, met haar liedjes als belangrijkste wapen, gezongen met een gespierde stem die ook kan strelen. De verhalen die ze er omheen speelde, bevielen mij soms minder. Een paar keer vond ik haar zodoende beter dan haar programma`s. Maar ditmaal heeft ze die gekunstelde verhaalvorm, waarin ze vaak diverse personages speelde, verruild voor rechtstreekse conferences, die ze uiterst expressief en met veel meer effect op de zaal richt. Af en toe doet ze me nu aan Lenette van Dongen denken; die kan ook zo onvervaard op haar publiek afkomen.

Dat maakt Tijgerin op sloffen tot een snelle aaneenschakeling van grappen en liedjes, waarbij Mischa Kool de passende begeleiding verzorgt op horizontale en verticale bas, piano en zingende zaag. Mylène d'Anjou doet haar beklag over overtollige haargroei, de demotiverende opmerkingen die moeders tegen dochters kunnen maken, het muts-gedrag van Assepoester (,,ja, als je gaat liggen, lopen de mensen vanzelf over je heen''), tv-spelletjes met soms nauwelijks bekende Nederlanders zoals zij zelf, de popi-therapeut bij Oprah Winfrey, en de vraag hoe het Pippi Langkous na de tv-serie zou zijn vergaan: ,,Berg je maar als dàt gaat puberen...'' En daarbij zingt ze liedjes van eigen hand, die – ook als de tekst geen wonder van schrijfkunst is – zo veel lading krijgen, dat ze een persoonlijk statement worden. Dit is haar vijfde programma, en het is ongetwijfeld haar beste.

Voorstelling: Tijgerin op sloffen, door Mylène d'Anjou. Gezien: 5/11 in Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 15/3. Inl. (071) 5133985, www.harrykies.nl

    • Henk van Gelder