Clubeigenaren willen honkbal VS inkrimpen

De Amerikaanse honkbalcompetitie wordt ingekrompen van 30 naar 28 clubs. De clubeigenaren hebben gisteren hun fiat gegeven aan de opheffing van twee clubs. Montreal Expos, Minnesota Twins en Florida Marlins zijn de voornaamste kandidaten om uit de Major League te verdwijnen. Deze clubs lijden verlies en hebben geen winstverwachtingen. De inkrimping maakt een einde aan de expansie van de Major League, die groeide van zestien clubs in 1960 tot dertig sinds 1998 toen de Arizona Diamondbacks en de Tampa Bay Devils hun entree maakten. De spelersvakbond heeft boos gereageerd op de plannen van de clubeigenaren. De vakbondsleider kondigde harde contractbesprekingen aan. De oude arbeidsovereenkomst eindigde na de World Series die afgelopen weekeinde door Arizona werd gewonnen. In het Amerikaanse honkbal zijn sinds 1972 acht werkonderbrekingen voorgekomen. De langste staking, in 1994, duurde 232 dagen en had tot gevolg dat de World Series werden afgelast.