Chirac wil conferentie Afghanistan

De Franse president Chirac heeft de Verenigde Naties gevraagd zo spoedig mogelijk een internationale hulpconferentie voor Afghanistan te organiseren.

Chirac vreest dat er een ,,humanitaire catastrofe'' in Afghanistan zal plaatshebben wanneer het land niet snel hulp krijgt.

,,Er is 700 miljoen dollar beschikbaar. Het is een kwestie van impuls en organisatie'', aldus Chirac na een gesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Kofi Annan, in New York. Volgens de Franse president moeten de belangrijkste donorlanden, de buurlanden van Afghanistan en non-gouvernementele organisaties samenwerken om de hulp te organiseren.

Het pleidooi van Chirac komt een dag nadat de Talibaan hebben aangegeven hulp te willen van de VN. De ambassadeur van de Talibaan in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef, zei dat duizenden Afghanen op de vlucht zijn geslagen voor de Amerikaanse bombardementen. Met de winter in aantocht, zullen veel Afghanen in de problemen komen, aldus de ambassadeur.

Volgens een woordvoerster van de VN wil de volkerenorganisatie wel hulp geven, maar stuit zij daarbij op te veel problemen. ,,We proberen het wel, maar er zijn te veel obstakels, niet het minst een gebrek aan gezag'', aldus de woordvoerster.

VN-personeel werd vlak na de aanslagen op New York en Washington geëvacueerd en opereert sindsdien vanuit Pakistan. Afghaanse medewerkers die achterbleven zijn volgens de VN de laatste weken regelmatig beroofd en aangevallen. Ook zijn voorraden geplunderd. Ook andere hulporganisaties zijn uitgeweken naar Pakistan.

Volgens de organisaties is het noodzakelijk om hulpverleners, medicijnen, voedsel en tenten snel het gebied binnen te krijgen. Binnenkort zullen veel wegen door sneeuw onbegaanbaar zijn. De VN schatten dat mogelijk 7,5 miljoen Afghanen bedreigd worden door hongersnood. Voordat de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan begonnen op 7 oktober waren al ongeveer zes miljoen Afghanen afhankelijk van buitenlandse hulp, aldus de volkerenorganisatie.

De ambassadeur van de Talibaan in Pakistan schoof maandag de bezwaren van de hulporganisaties terzijde. ,,Het enige probleem is dat zij kunnen tegenkomen zijn de bommen van Amerika en de internationale coalitie'', aldus Zaeef. De ambassadeur beschuldigde de VN van het koppelen van humanitaire en politieke kwesties. Hij gaf echter wel aan dat wanneer de VN hulp aanbieden, de Talibaan behulpzamer zouden zijn bij het toelaten van buitenlandse hulpverleners.

Een aantal projecten wordt inmiddels met toestemming van het Talibaan-regime uitgevoerd. In de regio rondom Kandahar zullen Afghaanse medewerkers van UNICEF en de Wereld Gezondheidsorganisatie Afghanen inenten tegen mazelen. De Talibaan zeggen ook een poliovaccinatie door te willen zetten. Het regime zegt om een staakt-het-vuren te hebben gevraagd zodat de vaccinaties door kunne gaan, maar daar geen reactie op te hebben gekregen van de VN. Ruim vijftig vrachtwagens van de VN zijn met voedsel onderweg naar het noorden van Afghanistan.