Blond zijn is niet zo eenvoudig

Moet je dom zijn om een dom blondje te zijn? In Legally Blonde is het hard werken. Je moet bijvoorbeeld de laatste jaargangen van Vogue uit je hoofd kennen om in de winkel niet te worden afgescheept met een jurk van vorig seizoen en de stretchfactor van allerlei viscosemengsels uit je hoofd kennen om de juiste borstomspannende stof te kiezen. Blond en mooi zijn is op deze manier niet makkelijker dan een rechtszaak winnen. Sterker nog, in Legally Blonde wint Elle Woods een rechtszaak juist omdat ze een dom blondje is. Zonder gedegen kennis uit de Cosmo had ze haar cliënt nooit vrij kunnen krijgen.

Legally Blonde is een aardig vervolg op Clueless, de hilarische komedie waarin Jane Austens Emma in Beverley Hills werd gesitueerd. In Legally Blonde verlaat Emma, die in deze film Elle heet en tegenover Aaron Spelling woont, de Californische heuvelen om in Harvard, helemaal aan de `east coast', rechten te gaan studeren. Ze wil haar ex-vriend terugwinnen, die het vlak voor hij naar het oosten vertrok uitmaakte omdat hij om te slagen als politicus moet trouwen met `een Jackie, niet met een Marilyn'.

De immer in roze gehulde Elle, immer vergezeld door een bijpassend geklede chihuahua in dezelfde outfit, valt uit de toon bij de in zwart en grijs gehulde studentenelite, die achter een zwarte laptop in de collegezaal zit terwijl zij met een met veertjes versierde ballpoint in een hartvormig schriftje schrijft. Elle vindt in Harvard zowel de parelkettingen als de leren jacks tegenover zich. Het is Prada versus Ralph Lauren en No Logo. Elle voelt zich beter thuis bij de schoonheidsspecialiste van de manicuresalon, die er als ze het geld had net als zij zou bijlopen. Klassenverschillen zien er door de bril van Barbie heel anders uit. Natuurlijk is het uiteindelijk Elle die in de rechtszaal triomfen viert.

Elle wordt gespeeld door Reese Witherspoon, die in Election en Pleasantville ook al liet zien goed te zijn in het overdrijven van bepaalde soorten meisjes. Witherspoon slaagt er ook in de onvolkomenheden van de plot van Legally Blonde onder een roze wolk te doen verdwijnen. De wat onhandige timing van de film, die geregisseerd werd door de Australische debutant Robert Luketic, verdoezelt ze met haar stralende lach. Behalve hersens en blond haar heeft ze ook nog een hart van goud. Gelukkig lijkt ze een beetje op een varkentje, al is het maar een klein beetje.

Legally Blonde. Regie: Robert Luketic. Met: Reese Witherspoon, Selma Blair, Raquel Welch, Matthew Davis, Holland Taylor. In: 67 theaters.

    • Bianca Stigter