Amerikaanse rente laagste in 40 jaar

Op de effectenbeurzen is wereldwijd gematigd positief gereageerd op de renteverlaging met een half procentpunt die de Amerikaanse centrale banken gisteren hebben doorgevoerd. De Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verlaagde zijn geldmarktrente van 2,5 procent naar 2 procent. Dat is het laagste renteniveau sinds 1961. Dit jaar werd de rente al in tien stappen verlaagd.

De centrale bank motiveerde haar stap gisteravond met de toelichting dat ,,verhoogde onzekerheid en zorgen over een verslechtering van het ondernemingsklimaat zowel in de VS als in het buitenland een domper zetten op de economische activiteit''. De `Fed' verlaagde ook zijn grotendeels symbolische discontovoet van 2 procent naar 1,5 procent. Grote banken in de Verenigde Staten verlaagden direct hun `prime rates' waarop tarieven aan bedrijven en consumenten gebaseerd zijn, van 5,5 procent naar 5 procent. Na de renteverlaging van gisteren bevindt de rente in de VS zich onder de inflatie, die voor oktober op rond de 2,5 procent wordt geschat.

De maatregel van de `Fed' wakkerde vanmorgen de verwachting aan dat ook de Europese Centrale Bank, die morgen vergadert, de rente verlaagt. Op de obligatiemarkt reageerden de koersen positief op de Amerikaanse stap, waardoor de effectieve rente op Nederlandse tienjaars staatsobligaties daalde tot 4,42 procent vanmorgen.

Na ABN Amro verlaagde gisteren ook CVB Bank, een dochter van SNS, haar hypotheekrente.

In New York sloot het Dow Jones-gemiddelde gisteravond 1,6 procent hoger. In Europa schommelden de aandelenkoersen vanmorgen rond het slot van gisteren.

rente: pagina 17