Zwemtoppers mogelijk weg uit Eindhoven

Tweevoudig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband dreigt Eindhoven te verlaten. Uit onvrede over de besluiteloosheid van de gemeente over de bouw van een nieuw topsportbad overweegt hij met zijn ploeg uit te wijken naar Rotterdam.

Vorige week ging de gemeenteraad van Eindhoven niet akkoord met een voorstel van het college van B en W om, zoals vorig jaar overeengekomen, een nieuwe topsportwaardige zwemlocatie te bouwen, ter vervanging van de sterk verouderde Tongelreep. Staatssecretaris Vliegenthart (sport) heeft daarvoor tien miljoen gulden gereserveerd. De kosten van zo'n voor Nederland uniek bad worden geraamd op 45 miljoen gulden.

Als alternatief kwam de raad met het voorstel om het bestaande bad grondig te renoveren. Van den Hoogenband wijst die optie van de hand. ,,Dat zou namelijk betekenen dat wij twee jaar elders moeten trainen. Bovendien lost een renovatie niets op: een klotsbad blijft een klotsbad. Maar als het moet, dan vertrekken we. Desnoods naar Australië of Duitsland.''

In samenwerking met het adviesbureau van schaatser Bart Veldkamp onderzoekt Rotterdam momenteel de mogelijkheden voor de aanleg van een topsportcomplex inclusief zwembad, ijsbaan, wieler- en atletiekbaan. Dat zou over drie jaar gereed moeten zijn. Kosten: 200 miljoen gulden.

Van den Hoogenband staat niet onwelwillend tegenover een `transfer' van zijn Philips-profploeg naar Rotterdam. Een uitnodiging van de stichting Rotterdam Topsport heeft de 23-jarige zwemmer in beraad. ,,Als ik zie hoe slagvaardig ze daar te werk gaan, met een hockeytoernooi (Champions Trophy, red.) dat ze binnen zes weken weten te organiseren, dan kan die dorpsraad hier in Eindhoven daar nog veel van leren.''

Van den Hoogenband zegt het getreuzel beu te zijn. ,,Vorig jaar reikten de bomen tot in de hemel, nu blijken al die beloftes geen cent waard te zijn. Eindhoven is een van de rijkste gemeenten van Nederland. Als het geld niet voorhanden is, prima. Maar beloof dan niks. En doe het al helemaal niet voorkomen alsof het zou gaan om een privé-zwembad voor Inge (De Bruijn, red.) en mij. Want het gaat wel degelijk om top- én om breedtesport, voor zowel Eindhoven als voor de rest van Nederland.''

Van den Hoogenband denkt aan een boycot van de lokale verkiezing van sport- en sportvrouw van het jaar, eind deze maand in Eindhoven. ,,Want wat heeft het voor zin om weer op te draven en te horen hoe topsportgericht de gemeente wel niet denkt en werkt? Terwijl daar in de praktijk niets van te merken is.''

Trainer Jacco Verhaeren deelt de onvrede van zijn pupil. ,,In het zicht van de verkiezingen zijn de politici hier plotseling alle toezeggingen vergeten. Als Eindhoven niet snel genoeg reageert, zijn wij vertrokken en gaat die 10 miljoen naar Rotterdam.''

De Eindhovense wethouder Scherf (milieu, middelen en sport) liet weten dat de bouw van een nieuw stadion nog niet van de baan is. Hij toonde echter wel begrip voor het ongeduld van Van den Hoogenband.