Zweden verkettert `positieve' Engquist

Sportminnend Zweden is in de ban van dopingzondaar Ludmila Engquist. Deze beroemde atlete, die de afgelopen twee jaar een heldenrol vervulde na haar genezing van borstkanker, stapte vorig jaar over naar het bobsleeën. Ze wilde bij de komende Winterspelen afscheid van de topsport, maar moet haar loopbaan wegens een schorsing abrupt beëindigen.

In de urine van Engquist, in 1996 olympisch kampioene op de 100 meter horden, werden sporen van verboden middelen gevonden bij een dopingcontrole op een trainingskamp in Lillehammer. ,,Ik heb bewust anabole steroïden genomen. Zo oneindig dom'', toonde Engquist berouw.

Het is niet de eerste dopingaffaire in de loopbaan van de voormalige Russin Engquist. De wereldkampioene van 1991 en 1997 werd in 1993 voor vier jaar geschorst wegens gebruik van anabole steroïden. Ze vocht haar uitsluiting destijds met succes aan. De atletiekbond IAAF geloofde dat haar ex-man Nikolai Narosjilenko bewust de verboden stoffen met haar voedingssupplementen vermengd.

De Zweedse justitie heeft inmiddels het huis van Engquist doorzocht. Ze wordt verdacht van het gebruik en in bezit hebben van doping. Voor deze overtreding kan ze volgens een onderzoeksrechter een maximale celstraf van twee jaar krijgen. De publieke opinie in haar tweede vaderland heeft zich tegen de atlete gekeerd. ,,Deze zaak bewijst dat ze de hele tijd dope heeft gebruikt'', meende oud-wereldrecordhouder hoogspringen Patrick Sjöberg. ,,Ze heeft Zweden tot in het hart bedrogen'', bekritieerde hordenkampioen Robert Kronberg zijn grote voorbeeld.