Zelfbenoemde spreekbuis

Abdullah Haselhoef (33) kreeg na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten landelijke bekendheid. Hij trad op in de pers als vertegenwoordiger van de Nederlandse moslimgemeenschap en deed een aantal uitspraken, onder meer over homoseksuelen, die veel stof deden opwaaien. Waarop de moslimsgemeenschap zich van hem distantieerde, te meer omdat hij geen echte imam zou zijn. Wie is deze Nederlandse moslim met zijn rollende `R'?

Haselhoef werkt al zo'n tien jaar als geestelijk verzorger bij Parnassia, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Den Haag. Daarnaast is hij mede-eigenaar van een computerbedrijfje.

Bij Parnassia is Haselhoef voor twee weken met verlof gestuurd. Redenen voor het verlof zijn volgens hoofd van de afdeling geestelijke verzorging, Hans de Bie, ,,de bijzondere situatie en de maatschappelijke discussie'' die rond Haselhoef zijn ontstaan.

Haselhoef werd ruim een maand geleden door de Raad van Kerken gevraagd een toespraak te houden tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Utrechtse Domkerk voor de slachtoffers van de aanslag in de Verenigde Staten. In zijn rede veroordeelde hij de gebeurtenis als ,,een aanslag op de gehele mensheid''. Daarmee maakte hij veel indruk op kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta, die ook bij de herdenkingsdienst aanwezig waren.

Vervolgens liet hij zich bij Speakers Academy, een bureau voor professionele sprekers, op een lijst zetten als islamdeskundige. Haselhoef werd zo door verschillende media gevraagd om uitleg over de islam en de koran en om commentaar op de actualiteiten. De Nederlandse moslimraad zei gisteren in deze krant dat Haselhoef ,,te veel en te nadrukkelijk'' in de media aanwezig is.

Haselhoef heeft verschillende omstreden uitspraken gedaan. Zo zouden homoseksuele moslims volgens hem de doodstraf verdienen. Voor deze uitspraak bood hij later weer zijn excuses aan. Ook zei hij te denken dat de daders van de aanslagen in de VS mischien wel onder de CIA of de Israëlische geheime dienst gezocht moesten worden. Gisteren kwam daar nog eens het bericht bovenop dat Haselhoef geen officiële opleiding heeft genoten tot imam.

Volgens De Bie ,,interfereert'' de discussie rond Haselhoef met het werk dat hij doet. ,,Haselhoef werkt bij Parnassia als hulpverlener met een levensbeschouwelijke achtergrond'', vertelt De Bie. ,,Hij praat met cliënten over hun levensvragen. We hebben in overleg met Abdullah besloten om twee weken de ruimte te nemen op ons te bezinnen en om intern de dingen op een rijtje te zetten.''

Haselhoef koos op dertienjarige leeftijd voor de islam. Toch voelde hij zich ook aangetrokken tot het joodse geloof van zijn vader, zei hij eind september in een interview met BN de Stem. Haselhoef wil graag een brug zijn tussen Nederlanders en moslims. Hij betreurt het dat ,,we niet met elkaar, maar naast elkaar leven''.