Vrouwelijke fans Ierland welkom in Iraans stadion

Voor het eerst sinds de islamitische revolutie van 1979 mogen vrouwen een voetbalwedstrijd in Iran bezoeken. Voor het beslissingsduel voor de eindronde van het wereldkampioenschap in Teheran tussen Iran en Ierland zijn Ierse vrouwen volgende week welkom op de tribune. Voor Iraanse vrouwen blijft het voetbalstadion verboden terrein. Dit verklaarde een woordvoerder van de Iraanse voetbalbond gisteren in Teheran.

Iraanse vrouwen worden niet toegelaten tot voetbalstadions, om hen te behoeden voor grof taalgebruik en obscene gebaren van mannelijke toeschouwers. Daarom wordt het geluid van de toeschouwers tijdens tv-uitzendingen tot een minimum beperkt, opdat vrouwelijke kijkers daar geen aanstoot aan kunnen nemen. ,,Ierse vrouwen verstaan echter de taal niet'', gaf de woordvoerder van Iraanse bond als reden voor de gemaakte uitzondering.

Iran en Ierland spelen twee keer tegen elkaar om één plaats voor de eindronde van het WK. De eerste wedstrijd wordt komende zaterdag in Dublin gespeeld. Volgende week donderdag worden ongeveer driehonderd Ierse vrouwen verwacht in Teheran. De meeste supporters van de bezoekende ploeg zijn mannen. De Ierse bond rekent in totaal op duizend fans. Het stadion in Teheran heeft een toeschouwerscapaciteit van honderdduizend plaatsen, die naar verwachting allemaal worden bezet.

Het bezoek van het Ierse elftal wordt beschouwd als één van de grootste momenten in de sporthistorie van Iran. Voetbal wordt steeds populairder in de islamitische staat. Ook vrouwen voelen zich aangetrokken door de sport die op hoog niveau louter door mannen wordt beoefend. Onlangs heeft een Iraanse vrouwenploeg, bestaande uit vijf speelsters, bij de Moslim Games met 36-0 gewonnen van Groot-Brittannië.

De autoriteiten in Teheran blijven bij hun standpunt dat vrouwen niet welkom zijn in een stadion. Eén (anonieme) vrouwelijke voetbalfan verwoordde in de Engelse krant The Guardian het algemene ongenoegen onder haar land- en seksegenoten over het stadionverbod. ,,Ik haat de dubbele moraal. Wat is het verschil tussen mij en een Ierse vrouw? Wij worden gediscrimineerd.''

Volgens de Iraanse autoriteiten spreken en verstaan Ierse vrouwen geen Perzisch en blijven ze daarom onwetend over eventuele beledigingen. Toch verwachten de autoriteiten dat sommige Iraanse vrouwen toegang proberen te krijgen tot het stadion. Zij zouden niet bang zijn om, net als enkele vrouwen in 1997 bij een voetbalwedstrijd tegen Australië, op brute wijze te worden verwijderd door de politie.