`Vier doden bij beschieting helikopter VS'

Vier Amerikaanse militairen zijn in Pakistan gedood toen de legerhelikopter waarin zij zaten neerstortte na een beschieting door Talibaan-milities. Dat heeft het Afghaanse persbureau AIP gemeld.

Volgens AIP waren de Talibaan verantwoordelijk voor de beschieting in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.

Een woordvoerder van het Pentagon wilde het bericht over de neergehaalde helikopter bevestigen noch ontkennen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft eerdere berichten over een neergeschoten toestel ontkend.

Pakistaanse functionarissen, die de crash wel bevestigden, hebben een onderzoeksteam naar de plek gestuurd.

Inwoners van het district Chaghi hebben gezien hoe de helikopter in de nacht van zondag op maandag neerstortte. Het toestel slaagde erin Chaghi te bereiken, niet ver van de luchtmachtbasis Dalbandin, in de Pakistaanse provincie Baluchistan, waarvan de Amerikaanse strijdkrachten gebruikmaken. Dalbandin is één van de vier bases in Pakistan waarvandaan de Amerikanen onder meer reddingsoperaties mogen uitvoeren.

De Noordelijke Alliantie heeft vanochtend vroeg een belangrijke overwinning op de Talibaan-milities gemeld. De anti-Talibaan-alliantie zegt het district Zari Bazar in de provincie Balkh, zeventig kilometer ten zuidwesten van Mazar-i-Sharif, te hebben veroverd. Daarmee is de inname van deze strategisch belangrijke stad in het noorden van Afghanistan dichterbij gekomen.

Het persbureau AIP bevestigde de verovering van Zari Bazar door de oppositie. Gisteren meldden de Talibaan nog dat een groot offensief van de Alliantie bij Mazar-i-Sharif was afgeslagen. De Amerikaanse luchtmacht ondersteunde de opmars van de Afghaanse oppositie met zware bombardementen.

Volgens een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie zijn bij de gevechten rond Zari Bazar zeker tweehonderd strijders van de Talibaan om het leven gekomen.

De gevechten rond Mazar-i-Sharif zijn de zwaarste sinds de Amerikanen 7 oktober met luchtaanvallen op Afghanistan begonnen.

De oppositie liet ook aan het front ten noorden van de hoofdstad Kabul haar tanden zien. Maar ondanks een grootschalige militaire parade en de mobilisatie van duizenden manschappen lijkt de Noordelijke Alliantie nog geen aanstalten te maken voor een grootscheepse aanval.