VendexKBB: weinig last van neergang

Detailhandelsconcern VendexKBB heeft weinig last van terughoudend koopgedrag bij consumenten. De omzet daalde licht door het afstoten van enkele onderdelen en het relatief warme weer in oktober.

In augustus, september en oktober nam de omzet 1,9 procent af tot 1,2 miljard euro (2,6 miljard gulden), zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. VendexKBB zag de verkopen bij zijn winkelketens na goede augustus- en septembermaanden in oktober afzwakken. Voor Vroom & Dreesmann was oktober `een tegenvallende maand' en ook bij de kledingwinkels was sprake van een `matige omzetontwikkeling'. VendexKBB schrijft dat toe aan het relatief warme weer, waardoor de verkoop van wintermode achterbleef.

Oorzaak van de omzetdaling in de afgelopen drie maanden zijn de al jarenlang slecht draaiende speelgoedwinkels van de Amerikaanse keten FAO Schwartz, waarvan de verkopen 22 procent achterbleven. VendexKBB zoekt al enige tijd naar een bedrijf dat FAO Schwartz wil overnemen.

Een andere reden voor de daling van de omzet is dat VendexKBB vergeleken met dezelfde periode vorig jaar drie kledingwinkelketens heeft afgestoten: Amici, Kreymborg en Kien. Zonder deze twee ontwikkelingen zou VendexKBB 3,5 procent meer omzet hebben geboekt in augustus, september en oktober.

De warenhuizen Bijenkorf en Hema presteren goed. Bijenkorf behaalde de laatste drie maanden een 4,7 procent hogere omzet van 111 miljoen euro (244 miljoen gulden), vooral door de opening van drie zogenoemde Mode-vestigingen. De Hema deed het 3,6 procent beter met een omzet van 228 miljoen euro (502 miljoen gulden).

Vroom & Dreesmann bleef daarbij achter. Daar daalden de verkopen met 2,2 procent tot 221 miljoen euro (486 miljoen gulden). Wel stegen de winstmarges ten opzichte van het eerste halfjaar. Onduidelijk is of de totale winst van V & D de afgelopen maanden is gestegen, omdat VendexKBB vanochtend geen winstcijfers bekendmaakte. Voor het eerst publiceert het detailhandelsconcern omzetcijfers per kwartaal.

Bijna alle onderdelen van VendexKBB groeiden. Zo steeg de omzet van doe-het-zelf ketens Praxis en Formido met 7 procent, die kwam uit op 169 miljoen euro (372 miljoen gulden).