Trimble mag toch doorgaan

De extremistische protestantse partij van de Noord-Ierse dominee Ian Paisley (DUP) is er niet in geslaagd om de terugkeer van de gematigde unionistenleider David Trimble via de rechter tegen te houden. Trimble is prompt vandaag herkozen als premier van Noord-Ierland. In een kort geding eiste de DUP nieuwe verkiezingen nadat Trimble dit weekeinde in een eerste stemmingsronde onvoldoende protestantse stemmen kreeg om opnieuw premier van Noord-Ierland te worden. Volgens de rechter had de Britse regering echter het recht om de terugkeer van het Noord-Ierse zelfbestuur nog even zonder verkiezingen op te schorten. Volgens de regering zijn verkiezingen onnodig omdat een van de neutrale partijen, de Alliance Party, inmiddels bereid is de protestanten aan een meerderheid te helpen, waardoor Trimble alsnog premier kon worden.