Spannende burgemeestersverkiezing New York

De inwoners van New York beslissen vandaag wie Rudolph Giuliani mag opvolgen als burgemeester. De strijd werd de afgelopen weken zo spannend dat voorspellingen geen zin hebben.

De Amerikaanse kiezers zijn niet massaal uitgelopen om hun kandidaten te bezichtigen, maar zij gaan vandaag op veel plaatsen naar de stembus. De race om het burgemeesterschap van de stad New York is de laatste dagen nog spannend geworden.

De strijd om de opvolging van Rudolph Giuliani als burgemeester van de zwaar getroffen stad New York heeft een even bizar als onopwindend verloop gehad. Aan beide kanten van het politieke spectrum stak geen kandidaat boven het maaiveld uit. Behalve Giuliani zelf, die na het voltooien van twee ambtstermijnen geen kandidaat meer mocht zijn. Even speelde hij met de gedachte de wet te laten veranderen, maar hij zag er op de valreep van af en verspeelde nogal wat herwonnen goodwill.

Resteerden de `gewone' kandidaten, die de verbeeldingskracht van de New Yorkers niet konden prikkelen. De Democratische kandidaten bestreden elkaar maandenlang zonder veel markante momenten, totdat Mark Green de uitgestelde voorverkiezing won. Deze public advocate van de stad versloeg de `etnische' kandidaat Ferrer en riskeert nu een flink deel van de zwarte en latino bevolking, die normaal Democratisch stemt, niet mee te krijgen. Dat kan hem cruciale stemmen kosten in een stad met een normaliter overweldigende Democratische meerderheid.

Aan de Republikeinse kant werd vrij snel duidelijk dat de mediamiljardair Michael Bloomberg de man was die de moeilijke taak kreeg om een voorganger te doen vergeten die door zijn standvastigheid tijdens de ramp van 11 september bij het scheiden van de markt nog populair was geworden.

Hoewel hij nooit een openbaar ambt heeft bekleed, wist Bloomberg via een tv-reclame-bombardement het imago te vestigen van `de manager die New York weer kan herbouwen'.

Dankzij steunbetuigingen van de Democratische oud-burgemeester Koch en de vertrekkende Republikeinse burgemeester Giuliani heeft Bloomberg in de laatste dagen van de campagne kans gezien de zelfverzekerde Green het vuur na aan de schenen te leggen. De laatste peilingen wijzen op een race die zo spannend is dat voorspellingen geen zin hebben. Green vocht pas de laatste week terug, met oud-president Clinton en senator Edward Kennedy aan zijn zijde.

In de slotfase hebben beide kandidaten de handschoen uitgetrokken en elkaar bijzonder hard aangepakt. Green herinnerde New Yorkers er aan dat Bloomberg een beschuldiging wegens seksuele handtastelijkheid voor een geheim bedrag heeft afgekocht.

Bloomberg heeft de als arrogant geziene Green aangepakt op zijn claim dat hij de `911-crisis' in New York even goed had aangepakt als Giuliani. ,,Really'', vroeg Bloombergs tv-commercial. Achter dit gladde tv-geweld zijn de talloze uitglijders van Bloomberg en de weken van desinteresse aan de kant van Green (die zich al winnaar waande) goeddeels verdwenen.

In andere steden zijn even spannende verkiezingen om het stadhuis gaande geweest. Vandaag kiezen de burgers in veel steden, waaronder Houston, Austin, Charlotte, Albany en Buffalo, Atlanta en Seattle een nieuwe burgemeester. Vooral in de noordelijke industriesteden Detroit en Cincinnati zijn de raciale scheidslijnen verscherpt sinds de klassieke industrie niet kon ontsnappen aan een nieuwe ontslaggolf.

In de oostelijke staten New Jersey en Virginia wordt een nieuwe gouverneur gekozen. Ook deze verkiezingen worden met aandacht gevolgd gezien de traditie dat het gouverneurschap een springplank voor de presidentskandidatuur is. In het kabinet van president Bush zit een record aantal oud-gouverneurs, onder wie die van New Jersey (Christie Todd Whitman). Ook in Virginia staat een Republikeinse post open.

    • Marc Chavannes