Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de Afghaanse hoofdstad Kabul die, tot de Russen het land binnenvielen, een levendige uitgaansstad was. Verder een portret van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), die onlangs op de vingers werd getikt door de Verenigde Naties vanwege het verbod op vrouwelijke leden. SGP-voorzitter W. Kolijn vertelt over het fundamentalistische gedachtegoed. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage uit België waar vanavond de Raad van Bestuur van de Belgische vliegmaatschappij Sabena de knoop doorhakt over het al dan niet doorgaan van het bedrijf. Ook een studiogesprek met minister Borst van Volksgezondheid over de risico's die mensen lopen als ze naar een afdeling intensive care van een ziekenhuis moeten worden afgevoerd. Ned.3, 22.27-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van Betty Paerl, al jaren voorvechtster van seksuele vrijheid, architect Subash Taneja die huizen ontwerpt voor mensen met lage inkomens en toneelschrijver Sander Zweerts de Jong. Ned.3, 20.02-20.30u.

Dogs with jobs. Portretten van honden met bijzondere functies zoals de golden retriever Wizard die als ober werkt in een restaurant voor zijn bazin Heidi Vilma. National Geographic Channel, 20.00-20.30u.

Andere tijden. Over het literaire debuut Ik Jan Cremer dat in 1964 in veel gezinnen twistpunt tussen generaties werd. Voor een deel werd dit veroorzaakt door de PR-campagne van de auteur zelf. Van het boek werden 550.000 exemplaren verkocht. Tevens een impressie over het thema oorlog en muziek, naar aanleiding van de tentoonstelling Muziek, oorlog en vrede in het legermuseum in Delft. Ned.3, 20.30-21.00u.

Rare streken. Deze vierde aflevering van een natuurserie gaat over het succes van teamwork bij onder meer wilde honden en legers termieten en mieren. Canvas, 20.55-21.55u.

Tussen paardenmeisjes. Eerste deel van een tweedelige documentaire over de Nederlandse Hippische Beroepsopleiding in Deurne. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-21.30u.

37°. Over de vreugde en ellende van hoogbegaafde kinderen met IQ's van van 130 of meer. ZDF, 22.15-22.45u.

Die ZDF-dokumentation. De introductie van de euro per 1 januari aanstaande gaat gepaard met grote veiligheids- en controlemaatregelen. De politie, douane en particuliere beveiligingsondernemingen bewaken de geldtransporten naar banken, postkantoren en detailhandel. Afl.: Der Euro kommt - und das Verbrechen ist schon da. ZDF, 22.45-23.15u.

Het andere gezicht. Over het volk de Nenets dat leeft boven de Poolcirkel op het schiereiland Jamal in Noord-Siberië. Sinds kort wordt hun bestaan bedreigd. De Russische oliemaatschappij Gazprom is grote gasvoorraden op het spoor gekomen. En gas betekent: geld, veel geld. Gazprom is niet vies van handel met Nederland. Afl.: Een eitje bakken op Siberisch gas. Ned.1, 22.20-22.47u.

Girls on top. Serie over vrouwen die een bedrijf runnen in de seksindustrie. Zie TV-vooraf. Yorin, 22.40-23.15u.

Het derde oog. Religie heeft altijd een grote invloed gehad op de seksuele moraal. Lisa en Carole praten over hun redenen om in de kerk te trouwen en Jo en Neil leggen uit waarom ze maagd willen blijven tot aan hun huwelijk. Afl.: The agony and the ecstacy. Canvas, 22.50-23.40u.

VPRO's Import: The fall of the wall. Slot van een eerder in 1994 uitgezonden tweeluik over de openstelling van de Berlijnse muur op 9 november 1989. Met onder meer Michael Gorbatsjov, Egon Krenz en Hans-Dietrich Genscher. Afl.: De misrekening. Ned.3, 23.50-0.45u.

Constant craving. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat veel informatie over alcohol, nicotine en heroïne onjuist is. Nieuwe inzichten in de werking van verslaving leiden tot nieuwe afkickmethoden. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Gezondheidsplein. In deze aflevering onder meer aandacht voor dove kinderen die vaak grote moeite hebben met lezen. Verder hartritmestoornissen en een reportage over de chronisch zieke Koen den Dekker die op zij 45ste zijn eerste baan heeft gevonden. Ned.1, 17.35-18.03u.

TV-show. Onder meer een terugblik op het leven van de onlangs overleden ex-keizerin Soraya en een gesprek met ex-danser en acteur Albert Mol. Ned.2, 20.55-21.55u.

Het elfde uur. Gesprekken met interim-voorzitter van het CDA Bert de Vries, presentatrice Jacobine Geel en Chris Stroo van de Stichting Exodus die ex-gedetineerden begeleidt. Ned.1, 21.35-22.20u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn actrice Linda van Dijck die in de film Magonia te zien is en de groep De Poema's. RTL4, 22.30-23.30u.

Studio 2. Nieuw avondprogramma dat steeds door een ander duo wordt gepresenteerd. Vanavond met Antoinette Hertsenberg en Koos Postema. Verder: o.a. aandacht voor de internationale pers, de beste column, interessante film- en tv-producties en ,,de man of vrouw van morgen''. Ned.2, 22.40-23.45u.

De gids. Documentairemaakster Marijke Jongbloed, BNN-presentator Rob Kamphues en voormalig uitgever Martin Ross spelen mee in een quizje over de Nederlandse televisie. Ned.3, 23.10-23.50u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit 1988 onder andere herinneringen op aan het tv-programma Schreeuw van de Leeuw, en de halve finale tegen Duitsland bij het EK Voetbal. Met o.a. entertainer Paul de Leeuw. Ned.1, 18.30-19.00u.

FILM

. A Fistful of Dollars / Per un pugno di dollari (Sergio Leone, 1964, Italië/West-Duitsland/Spanje). Essentiële spaghetti-western maakte een ster van zowel Leone als Clint Eastwood. De laatste speelt een op Kurosawa's samoeraifilm Yojimbo (1961) geïnspireerde, zwijgzame held die orde op zaken stelt in corrupt Mexicaans stadje. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

. The Color of Money (Martin Scorsese, 1986, VS). Door hoofdrolspeler Paul Newman geïnstigeerd vervolg op diens succesfilm The Hustler (Robert Rossen, 1961). Vijfentwintig jaar later ontfermt de voormalige hustler zich over onstuimige pool player Tom Cruise en belandt hij in een moreel vacuüm. Ook met Mary Elizabeth Mastrantonio. RTL5, 22.00-0.15u., onderbroken door reclame.

Robbery (Peter Yates, 1967, Engeland). Degelijke routine-thriller varieert vrijelijk op de klassieke Engelse treinroof uit 1963. Achtervolgingsscènes bezorgden Yates de uitnodiging om in Amerika Bullitt te maken. BBC1, 0.30-2.20u.

The Saint of Fort Washington (Tim Hunter, 1993, VS). Minder bekend maar verdienstelijk, sociaal-bewogen drama over Newyorkse daklozen werd misschien te gelikt gefilmd. Veteraan Danny Glover ontfermt zich over nieuwkomer Matt Dillon. ARD, 1.05-2.40u., nagesynchroniseerd.

. Pa rymmen med Pippi Langstrump / Pippi in Taku-Taku-land (Olle Hellbom, 1969, Zweden/West-Duitsland). Astrid Lindgrenverfilming met Pipi Langkous. Morgen, Ned.3, 13.42-15.10u.

Tintin et le temple du soleil (Hergé, 1969, Frankrijk). Tekenfilm naar de Kuifje-strips De zeven kristallen bollen en De zonnetempel. Liedjes van Jacques Brel. Morgen, Yorin, 14.00-15.25u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kort & Klijn. Rechtstreekse uitzending uit New York met als studiogast zanger en gitarist Wyclef Jean. Veel artiesten komen door de aanslagen van 11 september in New York voorlopig niet naar Nederland. Deejay Corné Klijn vertrok daarom naar een studio in New York om artiesten toch in zijn uitzending te krijgen. Radio 3, 18.02-20.00u.

Kunststof. Rechtstreeks vanaf de boekenbeurs in Antwerpen praten schrijvers over het verschil tussen de Vlaamse en Nederlandse literatuur. Aan het woord komen o.a. jeugdboekenschrijver Bart Moeyaert, radiojournaliste Betty Mellaerts en Geert Buelens, literair criticus bij het dagblad De Morgen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het literair variété met verhalen van Wim de Bie, P.F.Thomése, Wanda Reisel en Hans Verhagen in het tweede uur een gesprek met NRC-correspondent Steven Adolf over zijn boek Spanje achter de schermen. Na half twaalf Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.02-24.00u.

Goddelijke strijd. Herhaling van het gesprek met de Britse Karen Armstrong die beroemd werd met haar boek Een geschiedenis van God. Ze schreef ook uitgebreid over de islam. 747AM, 0.02-1.00u.

MadiwodoVPRO. Radioregistratie van de toneeluitvoering van het stuk Lazerus waarin lang overleden Rotterdammers tot leven komen en over hun ware of bedachte leven vertellen. In deze uitzending het tragische verhaal van de familie Velder. Acteur Antoine Uitdehaag en regisseur Peter Sonneveld geven een toelichting. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.