Sabena staakt vluchten, kans op doorstart klein

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft vanmorgen vrijwel zeker haar laatste vlucht uitgevoerd. Er is grote onzekerheid over een doorstart in afgeslankte vorm via dochterbedrijf DAT, waardoor de werkgelegenheid van alle twaalfduizend werknemers op het spel staat. Door een staking van Sabena-personeel op de Brusselse luchthaven Zaventem was er vanmorgen al geen vliegverkeer meer.

Een volledig faillissement van Sabena is dichterbij gekomen na de mededeling van luchtvaartmaatschappij Virgin Express dat de huidige voorstellen van de Sabena-directie over een doorstart `onwerkbaar' zijn. De Belgische dochter van het Britse Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij van ondernemer Richard Branson, geldt als de belangrijkste potentiële investeerder in een doorstart met Sabena-dochter DAT. DAT heeft nauwelijks eigen middelen om zelf door te vliegen.

Een woordvoerder van Virgin Express zei vanmiddag desgevraagd dat ,,nog altijd wordt gesproken'' met Sabena. Maar over een mogelijk uitkomst wilde hij niets zeggen. Volgens de woordvoerder hield het jongste plan van de Sabena-directie ,,te veel risico's'' voor haar eigen personeel in. Virgin Express zegt geïnteresseerd te blijven in mogelijke plannen voor een doorstart van Sabena of van de Belgische overheid, die nog altijd meerderheidsaandeelhouder van Sabena is.

De Sabena-directie had al voor het uitbreken van de staking alle toestellen naar Zaventem teruggeroepen om vanaf vanavond de vluchten te staken. Dit besluit maakte deel uit van een scenario voor een doorstart via DAT, waaraan Sabena al zijn `slots' (landingsrechten) had overgedragen. Ook de Sabena-vluchtnummers SN waren al omgezet in QG van DAT, dat eenderde van de Sabena-vluchten uitvoert. De tijd dringt nu zo, dat onzeker is of en zo ja wanneer via DAT kan worden doorgestart. Zo heeft DAT geen eigen gronddiensten, omdat altijd Sabena-diensten werden gebruikt. Vorige week gaf Sabena-topman Christoph Müller nog aan dat mogelijk zesduizend banen konden worden gered ,,op basis van'' een scenario met DAT.

Het Sabena-bestuur komt vanavond bijeen om te besluiten of aan de Brusselse handelsrechter wordt verzocht de surseance op te heffen, wat een faillissement tot gevolg heeft. De handelsrechter kan zelf tot het faillissement besluiten, als er geen herstelplan is.

    • Hans Buddingh'