Richtingloos Damrak wacht op rente-actie

De Amsterdamse beurs toonde vanochtend weinig richting in afwachting van eventuele renteverlagingen in de Verenigde Staten en Europa. Een ochtendwinst sloeg rond het middaguur om in een verlies van 0,4 procent op 481 punten.

De best presterende fondsen behoorden tot de technologiesector. De stimulans kwam van het Amerikaanse Cisco. De grootste producent van computernetwerken ter wereld draaide in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, werd gisteravond bekend. Op het Damrak vertaalde deze meevaller zich in winst voor de meeste technologieaandelen.

KPN was vanochtend wederom favoriet bij beleggers. Het telecombedrijf ontkent dat de pogingen om het belang in het Hongaarse Pantel te verkopen gestrand zijn. Volgens het concern wordt er nog steeds met geïnteresseerden onderhandeld. Het aandeel klom met 3 procent naar 5,34 euro.

De vervoerscijfers van KLM over de maand oktober werden vanochtend goed ontvangen door beleggers. KLM heeft in oktober 18 procent minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder in dezelfde maand. Met een beladingsgraad van 75,4 procent, een stuk lager dan september, zorgde de luchtvaartmaatschappij niet voor negatieve verrassingen. De markt rekende al op een sterke terugval. Het aandeel behoorde met een koersstijging van 4 procent naar 9,85 euro tot de grootste winnaars op het Damrak.

De beladingsgraad van KLM is iets beter dan die van British Airways. Die maakte gisteren een bezettingsgraad van 73,9 procent bekend. Swissair, dat vorige maand een enorme deuk in het vertrouwen opliep doordat de toestellen twee dagen achtereen aan de grond stonden omdat toeleveranciers weigerden om nog kerosine te leveren, kampt met een bezettingsgraad van circa 34 procent.

De tussentijds gepubliceerde omzetcijfers van winkelconcern VendexKBB zorgden voor een licht opluchting. Beleggers hebben het aandeel de laatste maanden links laten liggen waardoor de koers in het afgelopen halfjaar ruwweg gehalveerd is. De omzet van Vendex daalde de afgelopen drie maanden licht door het afstoten van enkele onderdelen en het relatief warme weer in oktober. Een van de oorzaken is de verkoop van drie kledingketens: Amici, Kreymborg en Kien. Zonder deze twee ontwikkelingen claimt VendexKBB een omzetstijging van 3,5 procent in augustus, september en oktober. De koers stond rond het middaguur 3 procent hoger op 8,30 euro.

Op de lokale markt zorgde winstwaarschuwingen voor enige onrust. Drukkerij Roto Smeets de Boer werd gestraft voor het winstalarm dat gisteren de deur uit werd gedaan. Het lokale aandelenfonds ging met 6 procent onderuit naar 23,52 euro. Kabelproducent Draka had last van de waarschuwing van collega Twentsche Kabel van gisteren en verloor 4 procent op 41 euro.

De notering van LCI werd geschorst na een koersexplosie van 32 procent. De comissarissen van het in problemen verkerende technologiefonds maakten vanochtend bekend een nieuwe bestuursvoorzitter te hebben aangesteld.

De Europese effectenbeurzen trokken vanochtend de opgaande lijn van de voorgaande dag door. Ze volgden daarmee de markten in New York. Daar won de Dow-Jonesindex maandag 1,25 procent en de Nasdaqindex 2,75 procent. In Londen was de FTSE-index 9 punten hoger op 2.794 punten.