Prodi hekelt rapport begrotingstrucs

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, heeft gisteren afwijzend gereageerd op vragen of Italië zijn begrotingstekort over 1997 met een speciale financiële transactie heeft verlaagd. De transactie wordt gesuggereerd in een rapport onder auspiciën van de internationale toezichthouder op de financiële markten ISMA. ,,Ten eerste heb ik het woord `Italië' niet gelezen in het rapport'', zei Prodi, die destijds premier van Italië was, ,,en als Italië de begrotingsregels al zou hebben overtreden, dan zou de nationale schuld vervolgens niet zo snel gedaald zijn als is gebeurd.'' Een woordvoerder van minister Zalm zei vanmorgen dat de minister geen reactie heeft op het rapport. Een zegsman van de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations, waarmee het rapport is opgesteld, zei tegenover de krant The Wall Street Journal gisteren achter de conclusies te staan. ,,De transactie was duidelijk bedoeld om te misleiden.'' De ISMA haalde het rapport gisteren van zijn website na het uitbreken van de controverse.