Prix Goncourt gewonnen door J.C. Rufin

De Prix Goncourt, de belangrijkste literaire prijs van Frankrijk, is gisteren gewonnen door schrijver Jean-Christophe Rufin (1952) voor zijn roman Rouge Brésil. Aan de Prix Goncourt is een symbolisch geldbedrag van vijftig Frankse franken verbonden, maar de prijs bezorgt een boek steevast enorme verkoopcijfers, die kunnen oplopen tot een half miljoen.

Rouge Brésil is een 550 pagina's tellende historische avonturenroman over een Franse expeditie naar Brazilië in 1555. Hoofdpersonen zijn twee kinderen, Just en Colombe, die op zoek zijn naar hun ouders. De auteur noemt Rouge Brésil een `ecologisch boek', waarin twee verschillende natuuropvattingen botsen. Rufin schreef eerder de bestseller L'Abyssin (1997) en het eveneens bekroonde Les causes perdues (1999). Voordat hij schrijver werd, werkte hij als arts bij Médecins sans frontières en was hij actief in de politiek.

Een tweede prestigieuze prijs, de Renaudot, ging naar Céleste van Martine Coz. Ook dit boek is een historische roman, die zich afspeelt tijdens een cholera-epidemie in 1832.