OPEC wil productie verlagen

De organisatie van olie-exporterende landen OPEC gaat waarschijnlijk nog eens 400.000 vaten olie per dag minder produceren. Die afname komt bovenop de al eerder bekend gemaakte reductie van het aantal vaten. In totaal zou de OPEC 5 à 6 procent (1,4 miljoen vaten per dag) van het totale aantal geproduceerde vaten terugbrengen. een van de officials van de organisatie suggereerde gisteren dat de vermindering in zou gaan per 1 januari.

Hiermee probeert de OPEC de daling van de olieprijzen tot stilstand te brengen. Op de dag vóór de aanvallen op New York en Washington van 11 september was de prijs voor een vat Brent-olie (uit de Noordzee) nog 25,56 dollar. Vanochtend stond die prijs ruim dertig procent lager op 17,81 dollar.

De secretaris-generaal van OPEC, Ali Rodriguez uit Venezuala, maakte bekend dat het terugbrengen van de productie met een miljoen vaten ,,een mogelijkheid'' was. Het definitieve besluit wordt genomen na de volgende reguliere bijeenkomst van de OPEC-ministers. Die vergadering staat gepland voor 14 november in Wenen.

Het economische samenwerkingsverband van onder meer Irak, Venezuela en Qatar, heeft de afgelopen dagen verzoeken ingediend bij andere olie-exporterende landen zoals Noorwegen, Rusland en Mexico, om mee te doen met de verminderde productie. Tot nu toe heeft geen van de landen het verzoek ingewilligd. In Rusland wordt volgende week de begroting voor volgend jaar behandeld, waarbij de gedaalde inkomsten door de lage olieprijs een belangrijk onderdeel van de discussie zal zijn. De OPEC-landen vrezen dat hun strategie om het aantal te produceren vaten olie terug te brengen en daarmee de prijs te verhogen, alleen effect kan sorteren wanneer iedereen hieraan meedoet.

OPEC, dat ongeveer veertig procent van de wereldwijde olieproductie verzorgt, heeft dit jaar al drie keer eerder een vermindering van de de olieproductie bekend gemaakt. Sinds 11 september had de OPEC niets durven doen, uit vrees voor verwijten dat de OPEC het herstel van de wereldeconomie zou belemmeren. Maar nu de vrees ontstaat dat hierdoor de eigen opbrengsten te sterk teruglopen en de eigen economische stabiliteit in gevaar komt, vinden de OPEC-landen het noodzakelijk in te grijpen.